| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de desembre de 2021


diumenge, 22 d'abril de 2007
>

El drac explica la seva versió de la llegenda de sant Jordi

Jordi Folck capgira el mite en la seva última novel·la

NATÀLIA BORBONÈS. Reus
Un drac i un cavaller que són amics, una dragona que s'enamora perdudament de sant Jordi, un drac de Montblanc consumit per l'amor de la princesa i les discussions dels 69 caps d'un drac de Hollywood són els temes dels contes que l'escriptor Jordi Folck ha escrit en el seu últim llibre. Cadascun dels dracs, a més, afirma que és el veritable de la llegenda.


+ Jordi Folck, fotografiat dimecres passat a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus. Foto: R.B.

Jordi Folck (Reus, 1961) s'ha immergit en l'estudi dels orígens històrics, mítics i folklòrics de la llegenda de sant Jordi per bastir L'única i veritable llegenda de sant Jordi contada pel drac (La Galera), un recull de quatre contes en què dóna altres versions de la història clàssica. Tot va sorgir a partir de la proposta de l'editorial d'escriure algun relat sobre què hauria pogut passar si sant Jordi no hagués mort el drac: «Vaig decidir respondre a la pregunta amb un llibre on quatre dracs, de diversos punts del món i des d'èpoques diferents, expliquessin el seu testimoni per afirmar que només ells coneixen l'única i veritable llegenda del cavaller i la princesa.»

Els dracs protagonistes de les quatre històries són Yyufur, de l'antiga Britània, una bèstia cansada de menjar carn humana i que lliga una estreta amistat amb un soldat romà; Cirina, una dragona de la Capadòcia que devora totes les donzelles per eliminar la competència i maridar-se així amb algun jove del lloc, aspiració que al final compleix amb sant Jordi; Settet, un petit drac de Montblanc que ajuda el seu germà gran en la seva aspiració d'enamorar la princesa de la vila ducal, i el drac Ladó, una bèstia de 69 caps que forma part de l'star system de Hollywood. Són quatre contes en què, a banda d'explicar històries divertides, serveixen també a Folck per reflexionar sobre «la mentida i el dolor i la tristesa que poden generar». Hi afegeix: «També és una denúncia sobre la naturalesa animal i egoista de l'ésser humà. Només cal mirar el món en què vivim per veure que som les persones, i no els animals, les autèntiques bèsties del planeta.» L'autor reusenc segueix, doncs, amb aquest llibre la filosofia que ha seguit en altres llibres dedicats a un públic infantil i juvenil, i que li ha reportat alguns guardons literaris: «Hi ha d'haver, en els relats infantils, un punt necessari de justícia. Els infants necessiten uns finals justos que no trobem, per exemple, en els contes populars, en els quals sant Jordi mata el drac i viu feliç per sempre més amb la princesa. És evident que a la vida real les coses no passen així.»

Aquest llibre és el primer d'una trilogia en què la mitologia, per la qual Folck sent passió, n'és el tema omnipresent. El segon, Més úniques i veritables llegendes d'herois contades pel drac, es posarà a la venda el pròxim mes de desembre. És una revisió de les mitologies grega, mesopotàmica i asteca, que explicarà el drac Ladó, que ja apareix en el primer volum. I mentre ja està pensant en l'argument de la tercera obra de la trilogia, Jordi Folck té en curs també una novel·la negra centrada en l'alta burgesia barcelonina. Amb aquesta novel·la, continua la seva dedicació a la literatura d'adults, que va encetar fa uns mesos amb Trucades des del cel: «Cada vegada m'interessa menys la literatura infantil i més la d'adults. Suposo que és per la ràbia que em fa el món. I la ràbia no és un valor gaire adequat per transmetre'l tal qual a la canalla.» NOTÍCIES RELACIONADES

>Jornada sobre la novel·la emergent al Vendrell.

>Cercavila de poetes

>Sant Jordi, en construcció

>Rere l'aparença de la forma

>Lectura dels «Col·loquis» de Despuig a Tortosa.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.