| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 11 d'agost de 2022


dimecres, 11 d'abril de 2007
>

A l'ombra de les lletres

L'escriptor Abraham Méndez suma literatura i natura al Bosc dels Llibres de Roda de Berà

la contra

AZAHARA PALOMARES.

Un bosc on es planten històries i on les fulles que creixen als arbres són pàgines. Aquells que passegin per la riera de Roda de Berà toparan amb un racó particular i inèdit, el Bosc dels Llibres, que ha dissenyat i creat l'escriptor Abraham Méndez, que també dirigeix el Museu de l'Escriptor de la localitat. Amb paper, fil de pescar i molt esperit romàntic, Méndez ha adaptat un espai natural oblidat perquè la literatura trobi nous vehicles a l'aire lliure. Actualment s'hi poden trobar una quarantena de portades de llibres de diferents temes, però la voluntat és obrir la iniciativa a tots els que hi vulguin afegir la seva obra, coneguda o no.

«Que només la força de la natura arrenqui les fulles dels arbres i dels llibres, mai la mà de l'home.» Aquestes paraules donen la benvinguda al visitant al Bosc dels Llibres, situat en un petit pulmó verd a la riera de Berà Platja, una mica abans d'arribar al turístic Roc de Sant Gaietà. Pels voltants, però, molts trobaran anuncis en què s'anima a «buscar», amb ulls de descobridor, aquesta iniciativa del polifacètic artista Abraham Méndez.

Allà, als troncs de prop de quaranta arbres, l'escriptor (resident a Barcelona, però que estiueja a la localitat del Tarragonès) ha penjat portades de llibres de diferents temes, darrere de les quals es pot llegir un fragment o una poesia. «N'hi ha de tot tipus: novel·les, relats romàntics, poesia, històries per a nens i fins i tot llibres d'història local de Roda», va explicar Méndez. Els autors de fora de l'esfera mediàtica, a qui l'escriptor dóna suport a través del Club dels Escriptors Desconeguts, també tenen un espai important en aquest bosc de lletres. «La meva idea és que, mentre passegen, la gent descobreixi nous títols que després potser voldran comprar al Museu de l'Escriptor o a qualsevol botiga.» En síntesi, «promocionar la lectura a través de l'escriptura, perquè més enllà dels autors famosos hi ha una altra cultura de gran qualitat», va comentar Méndez.

L'esperit del Bosc dels Llibres –que el seu impulsor relaciona amb projectes artístics com ara el Bosc Pintat d'Oma, al País Basc– vol anar més enllà dels troncs. Per això, Méndez vol convertir l'espai en una zona oficial per al moviment bookcrossing, que promou l'intercanvi i «l'alliberament» de llibres i el seguiment del seu rastre a través d'internet. «Com a mínim, però, he aconseguit garantir la conservació d'aquest trosset de bosc», va dir.

De moment, però, la primera cita amb aquesta iniciativa serà el diumenge 22 d'abril, quan el Bosc serà presentat oficialment amb una plantada de llibres que el seu impulsor vol que sigui massiva. Així, Méndez ha convidat tots els escriptors que ho desitgin, tant locals com de fora, populars i desconeguts, a dur la portada d'un dels seus llibres preparada per ser penjada com una nova fulla d'aquest particular bosc. L'acte, que començarà a les onze del matí, inclourà també la lectura del manifest del Bosc dels Llibres i un recital de poemes. «Espero que aquesta plantada es converteixi en una tradició, i que si enguany som vint, que d'aquí a uns anys siguem dos-cents», va dir Méndez.

La iniciativa servirà com a aperitiu per als altres dos actes que ha programat el Museu de l'Escriptor de Roda de Berà amb vista al dia previ a Sant Jordi. Així, a dos quarts de dotze, es presentarà, al Centre Cultural La Roca Foradada, el fotollibre Trencadís, de Baltasar Virgili Gatell. També es lliuraran els premis d'un certamen que ja s'ha convertit en tradició a Roda de Berà: el concurs La Carta Manuscrita, que enguany ha arribat a la sisena edició, amb 196 cartes participants.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.