| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de novembre de 2023


dilluns, 26 de març de 2007
>

ERC trencarà el govern si CiU es compromet a fer un referèndum d'autodeterminació

Els republicans també donarien suport a la consulta si la convoqués el PSC, i Iceta els respon que no hi comptin

ANNA SERRANO. Barcelona
ERC està disposada a trencar el govern d'entesa i a fer Artur Mas president de la Generalitat si CiU es compromet a convocar un referèndum d'autodeterminació. El vicesecretari de coordinació interna dels republicans, Xavier Vendrell, va llançar ahir aquest repte per constatar si la federació té la voluntat, tal com afirma, d'anar «més enllà» en cas que el Tribunal Constitucional retalli o faci una interpretació restrictiva de l'Estatut. ERC també donaria suport a la consulta si la fes el PSC, el qual va descartar-ho taxativament. El repte de Vendrell arriba pocs dies abans del ple monogràfic del Parlament sobre l'Estatut i just després que l'exconseller Joan Carretero explicités davant del consell nacional d'ERC les crítiques a la direcció perquè no marca perfil en el govern.


+ Vendrell –el primer per l'esquerra– a la calçotada de les JERC a Reus. Foto: ROSA BONCOMPTE

En la segona calçotada independentista que les JERC van fer a Reus, Xavier Vendrell va deixar clar que Esquerra està oberta a fer Artur Mas president de la Generalitat «si està disposat a convocar aquest referèndum aquesta mateixa legislatura». Els republicans no tindrien cap inconvenient a «canviar de socis», llevat que «el PSC estigui disposat a fer aquest pas», cosa que ahir mateix va descartar. L'oferta de Vendrell és en realitat un repte, perquè CiU concreti què vol dir exactament Artur Mas quan assenyala que si el Tribunal Constitucional retalla o fa una interpretació restrictiva de l'Estatut «Catalunya es veurà amb llibertat per escollir el seu camí de futur». La competència de convocar referèndums és exclusiva de l'Estat, segons fixa l'article 149 de la Constitució. CiU ho podria fer de manera «alegal», segons el vicesecretari de coordinació interna dels republicans, emparant-se en «la jurisprudència europea i la legislació internacional», en què es recull el dret d'autodeterminació. El traspàs d'aquesta competència és una de les qüestions que van «caure» de l'Estatut en la negociació a Madrid. Els republicans han inclòs en l'ordre del dia del ple del Congrés de demà una proposició de llei per tornar a demanar que es transfereixi a les comunitats autònomes la facultat de convocar referèndums.

Per Vendrell, l'actitud del Tribunal Constitucional i del govern espanyol envers l'Estatut és «de burla al poble català», per la qual cosa no caldria esperar la resposta del TC al text per convocar el referèndum. En tot cas, si l'alt tribunal el devalua, «cal ser capaços de deixar parlar els ciutadans i demostrar el rebuig a aquesta situació, que ja és insostenible». El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, no es va pronunciar sobre les afirmacions de Vendrell, que es concretaran després de l'executiva que el partit celebra aquest matí.

Les paraules del vicesecretari d'Esquerra arriben abans del ple monogràfic sobre l'Estatut, que es farà dimecres i dijous, i s'adiuen amb la proposta de resolució d'ERC –base per negociar amb els socis una proposta conjunta– per a la sessió, en què dóna per exhaurida «la via autonomista» i es compromet a donar suport a les iniciatives per fer efectiu el dret a celebrar un plebiscit d'independència. El text es va ratificar en el mateix consell nacional, en el qual l'exconseller Joan Carretero, impulsor del col·lectiu crític Reagrupament.cat, va explicitar les seves crítiques a la direcció perquè considera que perd pes dins del govern d'entesa. Diverses fonts dels republicans admetien que les paraules de Vendrell es poden interpretar com una reacció als retrets de l'exconseller i com un intent de marcar perfil de cara al ple de l'Estatut.

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, va advertir ERC que no compti amb ells «per abocar Catalunya a un carreró sense sortida o a un perillós aventurisme». Iceta va dir que no s'ha de prejutjar una sentència negativa del TC, i que, en cas que ho sigui, els polítics hauran de buscar la fórmula per mantenir el llistó competencial «amb ple respecte a les regles del joc». NOTÍCIES RELACIONADES

>Duran veu la proposta com «una broma»

>ERC trencarà el govern si CiU convoca un referèndum d'autodeterminació

>ERC trencarà el govern si CiU convoca un referèndum d'autodeterminació

>ERC trencarà el govern si CiU convoca un referèndum d'autodeterminació

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.