| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 9 de desembre de 2021


dimecres, 21 de març de 2007
>

El President i els consellers s'apugen el sou un 3,5% com els funcionaris

José Montilla ingressa anualment gairebé el doble que José Luis Rodríguez Zapatero

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
El govern va aprovar ahir incrementar les retribucions dels alts càrrecs de l'administració, del personal eventual i dels càrrecs directius de l'Institut Català de la Salut un 3,55% per a l'any 2007. Amb l'augment, que ja s'aplicava als funcionaris, l'executiu ha adequat els sous a la puja de l'IPC, que és d'un 2,5%, i a la seva repercussió en les pagues, d'un 1%, segons va explicar el conseller Joaquim Nadal, que ahir va actuar de portaveu del govern. D'aquesta manera, el president de la Generalitat ja cobra 164.043,37 euros anuals, una xifra que gairebé dobla el que ingressa José Luis Rodríguez Zapatero per presidir el govern espanyol.


Al mes de febrer, l'executiu ja va aprovar incrementar el sou dels funcionaris un 3,55%, en virtut d'un acord signat amb els sindicats CCOO i UGT. Ara aquest percentatge afecta també les retribucions del President, dels consellers i dels alts càrrecs. Dins de l'executiu, Montilla és qui més euros bruts rep, seguit del conseller de la Vicepresidència, Josep-Lluís Carod-Rovira, que cobra el sou equivalent a l'antic conseller primer: 143.847,39 euros a l'any. La resta de consellers en guanyen 123.651,16. Aquesta quantitat, de fet, supera de molt l'anualitat que ingressa el president del govern espanyol, que ascendeix a 89.303 euros després d'una puja d'un 2% el 2007. I encara queda lluny de la dels vicepresidents, que reben 83.936,16 euros, i també de la dels mateixos ministres de l'Estat, com ara Joan Clos, que en cobren 78.791,28. El secretari general de la Presidència, el secretari del govern i el director del gabinet jurídic ja tenen una retribució anual més alta que la de Zapatero: 122.499 euros. També cobren més que el president espanyol el president del Suprem (142.080), el càrrec més ben pagat dels organismes de l'Estat, al costat de la presidenta del Tribunal Constitucional.

Les diferències salarials entre els executius català i espanyol són extrapolables al cas del Parlament i del Congrés, on ocupar un escó es paga menys que a la cambra catalana. El sou d'un diputat al Parlament ascendeix a 61.627 euros com a mínim, si bé és cert que la quantitat és molt variable en funció de cada cas, perquè reben complements en funció del lloc de residència i de les responsabilitats. Les mateixes variables afecten l'anualitat dels diputats al Congrés, que com a mínim guanyen 46.342 euros. Un sou pràcticament igual al dels senadors, de 46.326 euros. Però en aquesta regla hi ha una excepció: la del president del Congrés. Manuel Marín és el càrrec espanyol més ben pagat, amb un sou base de 160.662 euros. El president del Parlament, Ernest Benach, n'ingressa 144.346, més dels que rep el president del Senat, Javier Rojo, amb una retribució de 139.072 euros. A la cambra catalana, els presidents dels grups cobren uns 112.000 euros a l'any. Són aproximadament els diners que guanya el president de CiU, Artur Mas. L'expresident Jordi Pujol ha defensat darrerament que només a Barcelona hi ha centenars d'executius que cobren més que el president de la Generalitat malgrat tenir menys responsabilitat.

- Eix transversal:

Desdoblament en 142 quilòmetres dels trams de Cervera a Manresa, Manresa-Vic i Vic-Caldes de Malavella. La inversió calculada és de 865 milions.


- L'Institut Català de l'Energia i el seu homòleg espanyol signen dos convenis per quasi 53 milions per a l'estalvi d'energia.
- Prevenció sequera: Esborrany de decret amb mesures similars a les aprovades el 2005.
- Aprovat el decret que regula l'elecció dels membres dels consells comarcals que sortiran de les municipals. L'Anoia passa de 25 a 33 i la Garrotxa, de 19 a 25.
- Aprovats els decrets de regulació de les eleccions al Conselh Generau d'Aran, el 27 de maig.
- Pròrroga de l'entrada en vigor de la prohibició de sacrificar gats i gossos a municipis del Penedès i el Garraf
- 41 milions per a l'increments salarial dels Mossos un 12%
- 2 milions per manteniment de vehicles policials


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.