| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 13 de juny de 2024


dilluns, 12 de març de 2007
>

El Recull aposta per autors poc coneguts i joves en narrativa, poesia i periodisme

Els premis de teatre i de retrat literari són per a escriptors més veterans, Josep-Ramon Bach i Carme Arnau

LAURA PORTAL. Blanes
Joan Pinyol ha estat el guanyador del premi Joaquim Ruyra de la 43a edició dels premis Recull de Blanes. Pinyol comparteix amb els guanyadors de poesia i article periodístic la joventut i el fet que siguin poc o gens coneguts. El premi de poesia Benet Ribas ha estat per a Jaume Bosch i el de periodisme Salvador Reynaldos, per a Marc Pallarès. En els altres dos gèneres, teatre i retrat literari, la veterania sí que ha estat un grau; Josep-Ramon Bach s'ha endut el Josep Ametller de teatre i Carme Arnau, el Rafael Cornellà de retrat literari. Els premis els va lliurar ahir a Blanes el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i hi va ser present el delegat d'aquest mateix departament a Girona, Miquel Sitjar, entre altres personalitats.


 Foto: L.P.

 Foto: L.P.

+ A l'esquerra, els guanyadors: Josep-Ramon Bach, Joan Pinyol, Carme Arnau, Marc Pallarès i Jaume Bosch. A la dreta, dos moments distesos de l'acte: a dalt, Pinyol i Pallarès conversen, i a baix, Tresserras parla amb Arnau. / Foto: L.P.

Un recull de set contes que giren al voltant del número 7, com a número màgic, ha estat l'obra guanyadora en narrativa del Recull, sota el títol Pilota de set, obra de Joan Pinyol. L'autor, nascut el 1966 a Capellades (Anoia), explica que les set històries tenen en comú que passen dalt d'un cotxe que va de Manresa a Vilafranca del Penedès per la carretera C-15. A més, cadascun dels protagonistes porta un cotxe d'un dels colors de l'arc de Sant Martí i les històries, tot i ser independents, s'entrellacen, igual que els cotxes que es van avançant. Pinyol va explicar ahir que estava satisfet per haver estat premiat i va recordar una de les persones que més l'havien animat a començar a escriure, l'escriptor Pere Calders, amb qui va iniciar una relació epistolar el 1984. També va tenir un record per a Josep Romeu, que havia estat un altre dels que l'havien ajudat a continuar escrivint.

El guanyador en poesia va ser Jaume Bosch, de Malgrat de Mar (Maresme), i també nascut el 1966. Amb el títol La síndrome d'Stendhal, l'autor proposa un poemari que és la seva primera obra premiada i la primera que serà publicada. Bosch explica que va començar el poemari arran d'una estada a Cap Roig i que la bellesa del paisatge el va captivar, com succeeix amb la síndrome que dóna nom a la seva obra. Segons assenyala, amb aquest poemari ha trobat el to, la seva veu pròpia, no tan influïda per altres autors.

Pel que fa al tercer autor jove, Marc Pallarès (Vila-real, 1977), el guanyador del premi Salvador Reynaldos amb Televisió, mitjà d'informació?, és un autor totalment inèdit. Curiosament, el seu pare havia guanyat fa uns anys un premi en el Recull. Pallarès diu que potser això el va animar a escriure. L'article reflexiona sobre el significat actual de la televisió.

En teatre, el guanyador és un veterà de les lletres. Josep-Ramon Bach (Sabadell, 1946) té publicades disset obres, entre les quals hi ha sobretot llibres de prosa poètica, dos llibres infantils i una altra obra de teatre. Diàlegs morals sobre la felicitat és el títol d'aquesta peça, que està estructurada com si fossin històries independents, tot i que totes es caracteritzen per tenir un to d'ironia i tendresa.

Finalment, el retrat literari va ser per a una periodista, Carme Arnau (Barcelona, 1944), habitual de les pàgines de l'Avui i que proposa un retrat de Mercè Rodoreda i de la relació intel·lectual que va mantenir amb l'escriptor blanenc Joaquim Ruyra, amb el títol de Mercè Rodoreda, retrats.

Els premis d'ahir van ser lliurats pel conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que va recordar la necessitat de premis com el Recull per a la llengua catalana. Referint-se a la salut del català, va dir que és una llengua que, malgrat que no té un estatus d'oficialitat com les llengües amb un estat al darrere, té una salut envejable i que, a més, creix amb l'arribada d'immigrants, cosa que l'ajuda a recuperar terreny lingüísticament parlant. Per acabar, el president dels premis, Carles Duarte, va fer un balanç molt positiu dels resultats respecte als guanyadors i a la participació. NOTÍCIES RELACIONADES

>Joan Pinyol guanya el premi Joaquim Ruyra, en la 43a edició dels Recull de Blanes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.