| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 2 de març de 2024


divendres, 2 de març de 2007
>

«L'ermita de les ermites»

L'Obreria de Santa Cristina, amb el suport de moltes entitats de Lloret, es mobilitza diumenge contra la decisió de la Generalitat d'incloure l'indret dins la protecció de Pinya de Rosa

la contra

LAURA JUANOLA.

Els lloretencs aprofitaran aquest diumenge l'Aplec dels Perdons per manifestar-se a favor del que Josep Pla anomenava «l'ermita de les ermites». L'Obreria de Santa Cristina té el suport de moltes entitats, que no només han dit que volen que Santa Cristina continuï gestionada per l'obreria sinó que, a més a més, han pressionat l'obreria perquè es faci un acte popular de reafirmació per fer entendre a la Generalitat que Santa Cristina i Pinya de Rosa són com un ou i una castanya: dos mons diferents que pertanyen a dos pobles diferents que, això sí, són veïns.

El conflicte té l'origen en el fet que la Generalitat va incloure el juliol de l'any passat l'ermita, la platja i els boscos de Santa Cristina dins el paratge natural de Pinya de Rosa de Blanes i va declarar tota la zona de l'ermita inclosa en el pla d'espais d'interès natural (PEIN). Tot això no va agradar ni a l'Ajuntament ni a l'obreria, que cuida l'ermita. Pensen que Pinya de Rosa es gestionarà fonamentalment des de Barcelona i, en menor mesura, des de Blanes. I Lloret, què?, es pregunten. A més, sostenen que no cal que la Generalitat es preocupi per protegir aquest paratge amb platja. Està protegit pel pla general i pel pla director del sistema costaner, que va fer la Generalitat en l'anterior legislatura. I, sobretot, està protegit per l'obreria i no d'ara sinó des de fa anys i panys. «El PEIN no aporta res. No protegeix més el que ja ha estat protegit i lesiona l'autonomia local», diu Salvador Palaudelmàs, obrer major de Santa Cristina.

De moment, hi ha tres contenciosos administratius contra la decisió de la Generalitat d'incloure Santa Cristina dins la zona protegida de Pinya de Rosa. Un ha estat interposat per l'Ajuntament i un altre per l'obreria. Encara n'hi ha un altre que un lloretenc ha posat a títol personal. Tot aquest episodi, ja es veu, ha encès els ànims dels lloretencs. Diumenge, enmig de pancartes i cridòria contra la decisió de la Generalitat, l'obreria llegirà un manifest. I no es descarten més mobilitzacions perquè pels de Lloret Santa Cristina és el que pels catalans és Montserrat. Intocable.

La història de Santa Cristina ve de lluny. El primer document en què es parla d'aquesta zona és del segle XIV, tot i que el temple és del XVIII. La llegenda diu que un pastor va trobar una imatge de fusta de la santa al lloc on avui hi ha el temple. En processó, el poble la va dur a l'ermita de les Alegries, que llavors era l'església de Lloret. Allà va quedar la imatge tancada amb pany i forrellat però l'endemà havia desaparegut. La van retrobar al mateix indret on l'havien trobat el primer cop. A partir d'aquí es va construir a Santa Cristina una capelleta per a la Mare de Déu. Posteriorment, es va aixecar un temple. Un temple que van pagar els lloretencs. Els que tenien diners, amb diners, i els que no, treballant-hi els dies de festa.

L'ermita de Santa Cristina té història. L'any 1934, sota el pi centenari, s'hi va reunir el consell de govern de la Generalitat republicana. El pintor Sorolla va dir de Santa Cristina que era una meravella; Pla va escriure: «Pocs llocs hi ha en tota la costa en què la naturalesa sigui més propícia als prudents i ordenats plaers de la taula...» Es refereix a la taula sota el pi, al mateix lloc on cada 24 de juliol, en honor de la patrona, es fa un estofat en què participa mig Lloret. El blanenc Ruyra també va escriure sobre Santa Cristina. La va descriure com «la perla de les platges». I això que, a Blanes, de platges no en falten, més ben dit, no en faltaven, perquè ara sí. I també eren una perla. Potser per això la Generalitat ha barrejat la protecció de Blanes i Lloret. Això sí que és una perla.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.