| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 2 de febrer de 2023


dijous, 1 de març de 2007
>

El govern deixa sense ajut al lloguer un miler d'aspirants per falta de pressupost

Els sol·licitants, descartats en l'última convocatòria malgrat complir tots els requisits, tindran prioritat en la d'enguany

IVAN VILA. Barcelona
El 2005, els nous ajuts de la Generalitat als llogaters de pisos van ser un fracàs, i l'any passat van morir d'èxit: malgrat que els 7,6 milions de pressupost inicials es van ampliar finalment a 17,1, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va fer curt, i va deixar sense ajuts 946 sol·licitants que complien tots els requisits per rebre'ls. Ara aquests agreujats tindran prioritat en la nova convocatòria, que Habitatge anunciarà aquest mes de març. La nova convocatòria comptarà inicialment amb 8,8 milions, un 16% més que el pressupost inicial del 2006, però ni la meitat del que finalment s'hi va destinar, i que va ser insuficient. La nova xifra és ampliable, però l'import definitiu, que en cap cas estarà per sota dels més de 17 milions del 2006, encara s'ha de decidir.


+ El conseller Baltasar, durant la intervenció d'ahir al Parlament. Foto: QUIM PUIG

«Vaig demanar l'ajut al juny, i no em van dir res fins que fa unes setmanes vaig trucar per preguntar-ho. Em van dir que complia els requisits però que no me l'havien donat perquè no hi havia prou pressupost». El govern admet que hi ha quasi un miler de persones en la mateixa situació que el Roger, i assegura que se les està informant per carta que en la propera convocatòria tindran prioritat i que qui no hagi rebut encara la missiva la rebrà en pocs dies.

A l'hora d'escollir quins dels candidats que complien els requisits rebrien l'ajut i quins no, el govern va sospesar paràmetres com ara els ingressos, el nombre de membres que integraven la unitat de convivència i el muntant de l'ajut que corresponia a cada sol·licitant, i va prioritzar els casos «de més necessitat», segons fonts del departament que encapçala el conseller Francesc Baltasar.

L'any passat era el segon que el govern atorgava ajuts al lloguer. El 2005, el primer, la convocatòria va ser un fracàs: dels 10 milions previstos, només se'n van gastar 3,3, en un total de 2.153 ajuts. El 2006, però, es van suavitzar els requisits, que la mateixa Generalitat va admetre que inicialment eren massa restrictius, i les sol·licituds es van disparar. Fins al punt que la partida pressupostària inicial, de 7,6 milions d'euros, es va ampliar a més de 17 milions. Ni així n'hi va haver prou, malgrat que, l'abril de l'any passat, la Generalitat preveia arribar als 10.000 ajuts, i finalment en va atorgar 8.376.

Aquesta xifra, curiosament, és inferior a la que havia donat el conseller Baltasar el juliol passat, un cop esgotat el termini per demanar ajudes per a llogaters amb contractes antics. Baltasar va dir llavors que ja s'havien atorgat 9.200 ajuts, una quantitat que encara podia créixer perquè els que optaven a ajuts per a contractes nous tenien temps per sol·licitar-los fins a l'octubre. La xifra de 9.200, però, no corresponia al nombre d'ajudes, sinó al de sol·licitants que complien els requisits, perquè els ajuts atorgats es van quedar finalment en els 8.376 esmentats. Els més de 900 descartats exclusivament per limitacions pressupostàries expliquen el decalatge entre la xifra del juliol i la definitiva. No se'ls ha donat, però, cap publicitat: el govern va detallar el nombre total de sol·licituds presentades, 11.604, en una resposta parlamentària al PP datada el 15 de gener passat i en la qual es parla també de 3.228 sol·licituds «denegades», sense especificar que quasi una tercera part de les denegacions no es devien a l'incompliment de requisits, sinó a l'esgotament del pressupost.

Medi Ambient i Habitatge té previst publicar aquest mes la nova convocatòria, amb un import inicial de 8,8 milions, que serà ampliable un cop s'aprovi el pressupost de la Generalitat del 2007. La xifra definitiva no serà en cap cas inferior als 17,1 milions repartits l'any passat, però fonts del departament asseguren que «s'està treballant per aconseguir una partida pressupostària més realista», tenint en compte que si l'increment respecte de l'any passat no és significatiu, no hi haurà lloc per gaire més que per a la renovació dels ajuts ja atorgats, renovació que és automàtica si el beneficiari continua complint els requisits. La secretària d'Habitatge, Carme Trilla, admet, però, que, encara que s'incrementi el pressupost, el que va passar l'any passat pot tornar a passar: «No tenim recursos il·limitats, i s'arriba fins on es pot», clou. NOTÍCIES RELACIONADES

>La llei de l'habitatge supera el primer tràmit

>L'alcaldessa de Badalona diu que ningú vol viure als pisos socials de Llefià

>«Volem que arribin al 891»

>La falta de diners deixa sense ajuts al lloguer prop de mil persones

>La falta de diners deixa sense ajuts al lloguer prop de mil persones

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.