| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 12 de desembre de 2019


dijous, 15 de febrer de 2007
>

Història en historieta de Catalunya de «Tísner»JOSEP M. FIGUERES.

Quan un pseudònim és més conegut que un nom (Avel·lí Artís-Gener) vol dir l'èxit d'una labor i és que Tísner era gran, en capacitat de treball, habilitat verbal, dots expressives, memòria, etc. Quan ell i Tísner decidiren explicar la història de la seva nació a la joventut ho feren en una singular i excepcional obra: un text breu molt reeixit. 168 pàgines, la majoria amb dues il·lustracions, amb textos precisos per a una amena lectura. Llibre, diu Artís, fet amb amor, i Tísner respon: «I il·lusió». Si la lectura passa amb ganes, els dibuixos tenen l'encert de la cerca ben trobada. Un tall: al costat de les grans obres medievals, un dístic de to contundent: «D'Eiximenis, Metge i Llull, n'aprofitaràs tot full.» La varietat de les il·lustracions, l'ordre reeixit en la selecció, l'interès de la precisió i la contundència, obra de Tísner, de la troballa verbal que sigui un plaer rellegir i mirar, si coneixes història o un encís si la descobreixes. Festí, doncs, per als sentits, i encert d'una edició (Edhasa, 1977) que, apareguda en la col·lecció El Be Negre, fa honor a un nom que conjuminava esperit crític, catalanitat i humor.

La gràcia de Tísner es troba en el to humorístic i el treball d'Artís, en la voluntat de divulgar una història col·lectiva amagada. De la síntesi apareix una original obra, dinàmica i fresca, que fa conèixer com poques els perquès amb la trufa constant de l'amenitat, des d'aquell to desenfadat que donava la transició, en què començava a aixecar el cap la llibertat i les imatges, elaborades, pensades. Constitueix un autèntic fris en què es repassa, amb una notable profunditat conceptual fugint de tòpics, aquesta dimensió: no només testimoni d'època per delectança avui, sinó també obra de possible reedició, com totes les d'aquesta secció.

JOSEP M. FIGUERES és professor d'història del periodisme de la UAB

Aquest apartat compta amb la col·laboració de l'Associació Conèixer Catalunya


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Formes de l'objectivitat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.