| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 d'octubre de 2021


dijous, 8 de febrer de 2007
>

Multes de fins a 300 euros als qui entrin massa cops al Barri Vell de Girona amb cotxe

Dilluns es posa en marxa el sistema de control fotogràfic de les matrícules però tothom hi pot entrar tres cops al trimestre

DAVID BRUGUÉ. Girona
El nou sistema de control al Barri Vell de Girona a través de fotografies a les matrícules dels vehicles entra en funcionament dilluns, després d'un període de proves d'un mes. Finalment s'ha establert que tothom qui no tingui distintiu de resident hi pot entrar un màxim de tres cops per trimestre, però per evitar un abús d'aquesta permissibilitat s'ha establert un règim de sancions que preveu multes de des de 90 euros fins a un màxim de 300, per als reincidents. Durant aquest mes de prova, s'ha calculat una intensitat mitjana diària de 1.800 vehicles, un 65% dels quals no tenien autorització per entrar-hi. L'Ajuntament insisteix que la màquina que retrata les matrícules funciona les vint-i-quatre hores del dia i que, per tant, tot queda registrat.


+ Un dels senyals que marquen l'aparcament. Foto: D.B.

+ Les pilones que s'han trencat i s'han eliminat. Foto: D.B.

«Ningú no prohibeix entrar al Barri Vell sempre que es vulgui. És cada ciutadà qui, en tot cas, decidirà infringir les regles del joc.» Amb aquesta frase, la regidora de Mobilitat, Isabel Salamaña, explicitava el canvi de filosofia en el control de l'accés al Barri Vell. El policia que hi havia a la plaça Catalunya desapareix i és la màquina que retrata les matrícules la que fa de sedàs. Durant aquest mes de prova s'han entrat totes les matrícules que ja tenen el distintiu d'accés, així com les dels que fan càrrega i descàrrega i les dels familiars dels residents a centres com ara les Butinyanes i Maria Gay. Aquests i els minusvàlids tenen l'accés lliure sempre que vulguin. La resta de ciutadans, tant si són de Girona com si no, poden entrar un màxim de tres cops per trimestre natural.

Quan la màquina retrati la matrícula per primer cop no passarà res, igual que les dues vegades posteriors. Però si s'hi accedeix una altra vegada, automàticament es genera una multa. L'import va creixent com més vegades se sobrepassi el límit. El primer i el segon cop de més, la multa serà de 90 euros. El tercer i el quart, de 150. I a partir del cinquè, de 300 euros. «Es tracta de repartir els drets i els deures dels ciutadans. El Barri Vell no és cap drecera i si se n'abusa, hi haurà multa», afirma Salamaña, que recorda que les restriccions són vigents a qualsevol hora del dia i qualsevol dia de l'any, ja que la màquina està permanentment en funcionament.

De tota manera, el consistori també reconeix que es pot donar la situació que algú hagi esgotat el límit de tres entrades i es vegi en la circumstància d'haver d'entrar-hi un altre cop per un motiu justificat. En aquest sentit, si no es vol rebre la multa s'haurà d'adreçar un escrit a l'àrea de Mobilitat exposant els motius pels quals és necessari accedir al veïnat. Si es considera que és un cas justificat no s'aplicarà cap multa. Si la conclusió és una altra, el conductor serà sancionat. El termini per presentar l'escrit serà de 70 hores després d'haver entrat al Barri Vell. «La casuística és molt àmplia, i es poden donar situacions molt diverses. Conscients d'això, s'intentarà atendre tots els casos», afirma la regidora.

Entre avui i demà els ciutadans començaran a rebre una carta a casa en la qual se'ls informa del nou sistema i de quins són els drets i deures. Les persones que a hores d'ara ja tenen el distintiu que els autoritza a entrar al Barri Vell no cal que facin res fins que no els toqui renovar-lo.S'ACABA LA PROVA
Des de les festes de Nadal passades la càmera ha començat a retratar totes les matrícules que entren al Barri Vell. Segons va explicar la responsable de Mobilitat a la ciutat, s'ha calculat que han entrat al veïnat una mitjana de 1.800 vehicles cada dia. Una xifra que es considera excessiva, reconeix Salamaña, ja que es compta que la intensitat mitjana que hi hauria d'haver s'hauria de situar entre els 700 i els 1.000 vehicles diaris. Fruit d'aquest treball d'estudi s'ha detectat que prop d'un 65% dels vehicles que han entrat en realitat no podrien haver-ho fet. «El ciutadà ha de tenir molt clar que el Barri Vell és un lloc per anar a passejar o comprar, però no per circular amb cotxe. Si la gent n'abusa, la conseqüència és clara», afirma Salamaña. La regidora explica que aquest temps de prova ha servit per comprovar que el sistema és efectiu i que funciona correctament. «Això és simplement un gestor del trànsit que ha d'ajudar a millorar la mobilitat al Barri Vell. Que ningú es pensi que és la solució de tots els problemes», adverteix la regidora.

La normativa que regula l'accés al Barri Vell ja ha estat aprovada per un decret d'alcaldia. Perquè no hi hagi confusions, a l'entrada de la plaça Catalunya s'instal·larà un gran plafó en què es detallaran les condicions d'accés.

La regidora també va voler insistir a recordar que les restriccions de circulació no afecten només els cotxes. La resta de vehicles amb matrícula també estan subjectes a la nova regulació, inclosos, per exemple, els ciclomotors. NOTÍCIES RELACIONADES

>Pàrquing senyalitzat i reservat

>Canalejas, finalment d'ús veïnal

>Circular en cotxe pel Barri Vell de Girona pot costar 300 euros

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.