| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 20 d'octubre de 2019


diumenge, 4 de febrer de 2007
>

Veïns de Badalona obliguen a marxar de casa seva tres famílies romaneses

L'origen del conflicte, que va concentrar tota la tarda més de 200 persones al carrer, és l'incivisme

JORDI GONZALO. Badalona
Tres famílies d'origen romanès que vivien al barri de la Salut de Badalona van haver de marxar ahir de casa seva, després que més de 200 persones es manifestessin en contra seu. El que va motivar la protesta veïnal va ser un conflicte de convivència amb uns veïns de la mateixa escala. Els concentrats exigien civisme al barri i volien aconseguir que la vintena de persones, també d'origen romanès, que viuen a la planta baixa del mateix immoble també marxessin. No ho van aconseguir, però avui es tornaran a concentrar. L'Ajuntament de Badalona fa una crida a la convivència i demana que aquest conflicte no derivi en brots racistes.


+ Alguns dels manifestants ahir al carrer Pau Piferrer, al barri de la Salut de Badalona. / Foto: J.G.

Tot va començar ahir al matí quan en Jaime Reyes i l'Ester Cabastany, els veïns del primer pis del número 90 del carrer Pau Piferrer del barri de la Salut, van anar a parlar amb els seus veïns del segon, d'origen romanès, per intentar resoldre un problema veïnal. Segons ells, feia dies que tenien molèsties amb el clavegueram i els sortia porqueria pel seu vàter. «Els hem dit amb bones paraules –va explicar ahir Cabastany– que no tiressin més papers i porqueria. No ens han fet cas i s'han encarat amb nosaltres; els veïns ho han vist, han trucat a la Guàrdia Urbana i han baixat al carrer, allà han començat a cridar que marxessin.»

La protesta espontània va ser secundada per més de 200 veïns que cridaven consignes contra l'incivisme i lemes com «No volem delinqüents» i «Romanesos fora». I ho van aconseguir, en part. A la tarda el propietari del segon pis va demanar a les tres famílies que hi vivien, d'origen romanès i d'ètnia gitana, que marxessin. A canvi d'una quantitat de diners que el propietari no va voler revelar, van agafar les seves pertinences i van abandonar l'immoble. Les protestes, però, es van mantenir tota la tarda per aconseguir que la vintena de persones que viuen a l'habitatges de la planta baixa, també d'origen romanès i ètnia gitana, fessin el mateix i marxessin de l'edifici. A les deu de la nit, però, la concentració es va dissoldre, sense que els veïns de la planta baixa haguessin marxat.

«L'únic que volem és que aquestes persones que no estan civilitzades marxin d'aquí», va dir ahir Francisca Garcia, una de les manifestants, que reconeixia tenir molt bona relació amb uns altres veïns seus romanesos –«aquests me'ls estimo com si fossin de la família»– i uns altres de xinesos, perquè «són treballadors i civilitzats».CRIDA A LA CALMA
L'Ajuntament de Badalona va admetre que l'origen del conflicte no tenia importància, però que amagava una qüestió de manca de convivència, que va reconèixer. «Entenem que els veïns estiguin enfadats, però considerem que aquesta no és la manera de fer», va dir ahir Joaquim Ortilles, director de l'àmbit de govern de l'Ajuntament. El consistori va admetre tenir coneixement que hi ha indrets del barri on algunes persones nouvingudes es comporten de manera que no ajuda a la convivència. «Tenen una pauta de conducta diferent a la nostra i el que provoca és manca d'enteniment entre els uns i els altres», va explicar Ortilles, que va dir també que el problema de base és que aquestes persones «encara no han après a viure en un context urbà com el nostre». El consistori badaloní va fer una crida a la calma i a evitar que aquest conflicte pogués derivar en accions xenòfobes: «El problema –segons Ortilles– és la utilització que es pot fer d'aquestes accions i que pot arribar a ser una cosa complicada, perquè hi pot haver un brot de racisme, sense voler.» Els veïns del carrer Pau Piferrer han convocat per aquest vespre una altra concentració.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.