| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 1 de març de 2021


dijous, 1 de febrer de 2007
>

El PSOE i ERC acorden la llei de finançament de partits i la traslladen a la resta de forces del CongrésO.A.-ETXEARTE. Barcelona

El PSOE i ERC intenten desencallar la llei orgànica de finançament dels partits. El president d'ERC al Congrés, Agustí Cerdà, va anunciar ahir que han tancat un acord amb els socialistes per reformar la llei vigent des del 1987 i fer més transparents els comptes de les forces polítiques, després que la proposició s'arribés a prorrogar fins a 29 vegades. Socialistes i republicans pretenen acostar ara posicions amb la resta de partits polítics, amb la pràctica seguretat que IU s'afegirà al consens. Fonts d'ERC apunten que el PP va mostrar-se receptiu a la proposta, que també rebran CiU i el PNB.

Aquests tres partits, juntament amb el BNG, apostaven per una llei de finançament més laxa i menys restrictiva. La iniciativa, de fet, incorpora algunes de les seves demandes. Prohibeix les donacions anònimes, però accepta que els partits puguin rebre diners de persones jurídiques –com exigien la federació nacionalista, el PNB i el PP–, a més de les donacions de persones físiques. Les limita, no obstant això, a 60.000 euros anuals. Aquesta xifra dobla la que pretenien fixar el PSOE i ERC, coincideix amb la que proposava el PNB i es queda una mica lluny dels 90.000 euros que volia el PP, els 100.000 de CiU i els 150.000 del BNG. Per pal·liar la pèrdua d'ingressos, Cerdà va argumentar que s'incrementarà el finançament de l'Estat i, alhora, es facilitarà la «transparència» en els comptes dels partits.

El Tribunal de Comptes guanya pes i poder sancionador amb la nova llei. El text estableix que els partits hauran de fer-li arribar els seus comptes abans del 30 de juny de l'any següent a què es refereixin. I si el tribunal detecta irregularitats en alguna donació, imposarà una multa equivalent al doble de l'aportació ingressada, que es deduirà de la subvenció anual que reben per les seves despeses de funcionament. A més, si algun partit no presenta els seus comptes o no estan prou detallats o documentats, podrà acordar que no rebi les subvencions. Els partits també estaran obligats a disposar de llibres de comptabilitat que permetin conèixer la seva situació financera en tot moment.

RECURSOS PÚBLICS

- L'Estat atorgarà subvencions anuals als partits representats al Congrés depenent dels vots i escons.
- Els governs territorials també podran fer-ho als partits presents als seus parlaments.
- No podran rebre donacions d'organismes, entitats o empreses públiques, ni d'empreses privades que prestin serveis a l'administració.

RECURSOS PRIVATS - Es prohibeixen les donacions anònimes.
- Podran rebre donacions en diners o espècie de persones físiques o jurídiques. Els diners s'entregaran en comptes bancaris específics diferents d'on s'ingressen les aportacions de militants i afiliats, i hi constarà la data, l'import i la identificació del donant. En les donacions en espècie s'expedirà un document acreditatiu.
- Les donacions d'una mateixa persona física o jurídica no seran superiors a 60.000 euros anuals.
- No podran acceptar que terceres persones assumeixin els costos de la seva activitat o béns.
- Els ingressos provinents de les seves pròpies activitats s'hauran de justificar quan superin els 200 euros.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.