| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de desembre de 2023


dilluns, 29 de gener de 2007
>

Acord unànime a Pineda per rebutjar la depuradora a la platja i construir-la a MalgratT. MÁRQUEZ. Pineda de Mar

Al setembre la Generalitat va anunciar que la depuradora de l'Alt Maresme es construiria a primera línia de platja, entre Pineda i Santa Susanna. Semblava el punt final de catorze anys d'espera, però no ho ha estat. La decisió de Medi Ambient topa ara amb el consens de tots els grups municipals pinedencs: la rebutgen i recuperen la proposta de fer la planta a Malgrat.

L'últim ple de Pineda va demostrar que, en política local, tot és possible. Dos mesos després que la situació de la depuradora de l'Alt Maresme, que ha de tractar les aigües brutes de Calella, Pineda, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna, provoqués el trencament del govern tripartit de CiU, PSC i ERC, aquesta mateixa situació ha aconseguit un consens inesperat. A instàncies del PSC es va presentar una moció en la qual es rebutjava el projecte de fer l'equipament en un terreny compartit amb Santa Susanna i a tocar del mar, i es recuperava la demanda de fer-lo a la zona del Pla de Grau de Malgrat. Pocs dies abans, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) havia presentat als polítics un esbós de com quedaria la construcció i no havia agradat a ningú. Els recels sobre el lideratge de la proposta es van superar i els exsocis i el PP van acordar per unanimitat adreçar la petició al Departament de Medi Ambient, «amb l'esperança que es prengués en consideració.» L'alcalde, Joan Morell (CiU), va explicar que el document es faria arribar a aquelles entitats i grups que també s'havien mostrat contraris a deixar que la depuradora es fes a la platja.

El consens buscat i trobat a Pineda és l'últim episodi d'un cúmul de despropòsits que sembla no tenir fi. Des del 1993, la necessitat de construir una planta que depurés l'aigua d'una de les zones turístiques més importants de Catalunya ha anat topant amb entrebancs. Trobar un espai adequat que no molestés ha estat el pal de paller de la discussió i, fins ara, no s'ha solucionat. En algun moment d'aquests últims quatre anys la planta s'hauria pogut construir en una pedrera als afores de Pineda, en una zona agrícola protegida del mateix municipi, en uns terrenys de Malgrat a tocar del riu Tordera, en una zona al costat de l'N-II de Santa Susanna o a primera línia de la costa.

El rebuig frontal de la societat civil, acompanyat de les mostres de protesta de veïns i polítics i els canvis en l'administració catalana, ha fet retardar la construcció d'una depuradora que hauria d'estar funcionant des de fa dos anys. Tot i això, i amb les eleccions municipals d'aquí a menys de quatre mesos, res està tancat en aquesta història.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.