| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 5 d'octubre de 2023


dimecres, 17 de gener de 2007
>

L'Adif i l'Ajuntament del Prat sabien de la primera esquerda en cases fa mig any

El govern local diu que l'Adif rebia l'informe de cada fissura i l'organisme assegura que fins dijous passat ho desconeixia

XAVIER MIRÓ. El Prat de Llobregat
L'organisme del Ministeri de Foment que dirigeix les obres del tren d'alta velocitat, Adif, i l'Ajuntament del Prat de Llobregat tenien coneixement de l'aparició de la primera esquerda des de fa mig any. Al juliol, entrava al registre de l'Ajuntament la primera instància veïnal sobre l'aparició d'una esquerda en una casa. De manera espaiada però progressiva n'han anat apareixent més fins que dijous passat ja en constaven catorze. L'Ajuntament diu que, en cada cas, els tècnics municipals van revisar l'habitatge i van concloure que no hi havia perill per a la seguretat. L'Ajuntament manté que va informar l'Adif de cada revisió posterior a l'aparició d'una esquerda, mentre que l'organisme responsable de l'obra assegura que no va conèixer els danys fins dijous passat.


+ Ahir a la nit els responsables de l'Adif i l'Ajuntament es reunien amb els veïns per donar-los explicacions. Foto: ANDREU PUIG.

Des de la primera esquerda del mes de juliol fins divendres passat se'n van comptabilitzar catorze. En cada nova notificació dels veïns, l'Ajuntament assegura que es van visitar els habitatges i es va fer un informe. En tots els casos es va determinar que no hi havia perill d'esfondrament i cada informe es va notificar a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), l'organisme del Ministeri de Foment que dirigeix les obres del tren d'alta velocitat (TAV). En les diverses reunions periòdiques de la comissió de seguiment de les obres, l'Ajuntament i l'associació de veïns Nucli Antic del Prat asseguren que els responsables de l'Adif sempre han negat la possible relació entre les esquerdes i les obres de soterrament del TAV i les vies de rodalies a la població. Fonts de l'organisme estatal, però, asseguren que no han tingut coneixement de la presència d'esquerdes als habitatges fins dijous de la setmana passada i neguen que l'Ajuntament els n'hagi fet arribar cap informe. Va ser en la reunió de dijous quan els veïns van presentar als tècnics diverses fotografies dels danys a les cases i quan es va saber que quatre han aparegut els darrers quinze dies. Divendres l'Ajuntament ja en tenia comptabilitzades catorze i dissabte n'apareixia la primera informació en un mitjà de comunicació.

Espantat per la informació feta pública que plantejava la possible relació de les esquerdes amb les obres del TAV, dissabte, un veí del número 2 del carrer Manuel Beltran trucava a la policia. El dia abans havia notificat a l'Ajuntament la presència d'una esquerda a casa sense pensar en la possible relació. Els bombers i els tècnics municipals van fer-li la revisió i van concloure novament que no hi havia perill per a la seguretat. Però el cap de la guàrdia de tarda dels bombers decidia fer una nova visita a l'habitatge acompanyat d'un especialista. S'informa a l'Ajuntament, que també hi envia un tècnic i hi convoca els tècnics d'Adif. És la cinquena esquerda en pocs dies als mateixos blocs i en un punt del barri antic on les obres d'excavació o perforació ja fa més d'un mes que estan acabades, concretament al novembre. Segons el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, Sergi Alegre, és el primer cop que l'Adif admet la possibilitat que les esquerdes hagin estat causades per les obres del TAV. Alegre agraeix als responsables de l'Adif que, durant totes les obres, hagin mantingut una relació personal amb l'Ajuntament i els veïns però els recrimina «manca de sensibilitat» respecte a les preocupacions dels veïns sempre que han informat d'un nou dany en un immoble. Que l'Ajuntament no hagi pres cap determinació ni hagi pressionat Adif durant tots aquests mesos, el regidor ho justifica dient que es pretenia fer un recompte de totes les esquerdes per analitzar, un cop acabades les obres del TAV, si eren imputables als treballs per demanar responsabilitats i un compromís d'arranjar els danys a l'Adif. Si no van fer cap actuació contundent és, segons el regidor, perquè mai s'ha determinat que hi hagués perill per a la seguretat dels habitatges i perquè l'Adif mai ha reconegut que les obres fossin la causa dels danys.

Per la seva banda, la presidenta de l'associació de veïns, Rosario Amador, assegura que ni els responsables de l'organisme estatal ni els responsables municipals han reaccionat en mig any a les evidències dels problemes que apareixien. L'entitat només reconeix a l'Ajuntament haver presentat denúncia contra l'Adif pel soroll nocturn de les obres al costat dels afectats i haver-s'hi enfrontat per l'eliminació del pont de l'Alaio, que va causar problemes de trànsit al centre. A banda de les esquerdes, els veïns recorden que a l'estiu ja es va esfondrar lleugerament el tros més proper a les vies del carrer Major.

Ahir l'Ajuntament tenia ja 22 notificacions d'esquerdes. Aquestes vuit de noves des de divendres ja les coneixien en alguns casos els veïns, però no els havien donat importància perquè no les relacionaven amb l'obra, segons el regidor. NOTÍCIES RELACIONADES

>«Sentia un crec, crec i no sabia què era»

>Reunió per disculpar-se davant dels veïns

>CiU i PP demanen que s'aturin temporalment les obres

>Quinze queixes a l'Hospitalet, el darrer precedent

>Els pèrits asseguren que les esquerdes s'eviten amb un projecte ben fet

>L'Estat ha tardat 6 mesos a prendre mesures per les esquerdes del Prat

>L'Estat ha tardat 6 mesos a prendre mesures per les esquerdes del Prat

>L'Estat ha tardat 6 mesos a prendre mesures per les esquerdes del Prat

>L'Estat ha tardat 6 mesos a prendre mesures per les esquerdes del Prat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.