| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 22 d'octubre de 2017


dilluns, 15 de gener de 2007
>

Centenars de patinadors protesten a Barcelona per reclamar l'ús del carril bici

Amb crits d'«Hereu, patina, això no contamina», els manifestants van demanar facilitats per anar en patins per la ciutat

ANNA BALLBONA. Barcelona
Els patinadors volen tenir l'estatus dels usuaris de bicicletes i poder utilitzar els carrils bici que hi ha a Barcelona. És la reivindicació que va fer ahir el col·lectiu, en una protesta a Barcelona que va aplegar prop de 300 persones. Convocada per l'Associació de Patinadors de Barcelona (APB) i l'entitat Rodes Sense Motor (RSM), la manifestació va recórrer sobre patins diversos carrers de la ciutat, fins a arribar a la plaça Sant Jaume. Allà els patinadors van fer crits com «Hereu, patina, això no contamina» i «No som delinqüents, som patinadors». En un manifest, van reclamar a l'Ajuntament que la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles, que regula l'ús de la bicicleta a la ciutat, inclogui més facilitats per a qui vulgui desplaçar-se en patins.


+ Els patinadors van acabar la protesta a la plaça Sant Jaume, on van llegir un manifest davant l'ajuntament. / Foto: QUIM PUIG

L'Associació de Patinadors de Barcelona (APB) i l'entitat Rodes Sense Motor (RSM) demanen a l'Ajuntament que els patinadors puguin circular pels carrils bici i les zones de velocitat 30 de la ciutat. En el manifest que van llegir al final de la protesta, es van queixar que la nova ordenança de vianants i vehicles els considera vianants. Aquest fet vol dir, per tant, que només poden «anar per la vorera a 10 quilòmetres per hora». «Barcelona és una ciutat molt atractiva per ser recorreguda en patins, i d'això se n'ha adonat molta gent de l'estranger que ve a patinar a la ciutat», assegurava el manifest.

Per Albert Pérez, portaveu de l'APB, la xarxa de carrils bici que té Barcelona, i més amb l'ampliació prevista, és ideal per a la circulació de patinadors. Això, segons va explicar, ja passa en altres ciutats europees, com Bonn, Colònia, Tolosa i París. En aquest sentit, els patinadors creuen que «les traves legals» que l'Ajuntament argumenta que dificulten les seves demandes es podrien superar amb «voluntat política».

«No volem tenir la limitació d'haver d'anar per les voreres, on podem espantar els vianants», reclamava el manifest. A més, els patinadors defensen que els patins poden ser, com la bicicleta, «un mitjà de transport sostenible». Per aquest motiu reclamen que «s'actualitzi l'estatus dels patinadors», per «poder gaudir de la ciutat amb aquest transport sa, lúdic, esportiu, sostenible i practicable en família».

La manifestació va sortir de la plaça de Catalunya i estava encapçalada per dues pancartes amb els lemes «Patinar no és delicte» i «Mobilitat sostenible a Barcelona?».

En la mateixa línia, molts patinadors duien adhesius i cartells amb consignes com «No som delinqüents», «Patinar és un mitjà de transport» i «Volem estar reglats, no proscrits».

Els manifestants van baixar en patins per la calçada de les Rambles, on algunes de les estàtues humanes que ahir hi havia els feien gestos de suport. Mentre repartien fullets amb la seva reivindicació, molts ciutadans que feien el passeig de diumenge al migdia se'ls miraven encuriosits, i fins i tot un veí ultracívic remugava que els manifestants, armats amb xiulets i megàfon, provocaven «contaminació acústica».PRESENTS A LA COMISSIÓ
L'APB, que forma part de la taula de la comissió cívica de la bicicleta i del vianant, ja ha fet al·legacions a l'ordenança i assegura que les associacions d'usuaris de la bicicleta els donen suport en la seva reivindicació. «És la primera manifestació que fem els patinadors i esperem que sigui l'última», va afirmar Pérez.

Segons l'APB, si l'ordenança municipal quedés com està, els patinadors que circulessin pel carril bici podrien ser multats. Això fins ara no ha passat, però precisament per evitar-ho han presentat les al·legacions i han fet aquesta protesta.

L'APB és una entitat que es va crear l'any 2003 i que aplega més de 500 socis. Cada divendres organitza una ruta en patins per la ciutat, per a la qual voldrien «un suport més ampli» de l'Ajuntament. NOTÍCIES RELACIONADES

>Uns 300 patinadors protesten a Barcelona per reclamar l'ús dels carrils bici

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.