| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 de juliol de 2024


dissabte, 23 de desembre de 2006
>

Zapatero i Rajoy no aconsegueixen acostar posicions sobre el procés basc

El líder del PP diu que no ha rebut garanties i el govern respon que té la certesa que compleix la llei

DOLORS BELLÉS.
Previsible i sense sorpreses. Així pot definir-se la reunió d'ahir entre el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del PP, Mariano Rajoy. Una reunió que va servir per simbolitzar la fi de nou mesos d'incomunicació, però no perquè acostessin posicions respecte al procés obert al País Basc. Rajoy es manté ferm en les seves condicions al govern per donar-li suport, entre les quals hi ha la garantia que Batasuna no pugui presentar-se a les eleccions. Garantia que, segons va dir Rajoy, no va rebre, mentre que el govern va dir posteriorment que el líder del PP té totes les garanties que l'executiu compleix i complirà la llei.


+ Zapatero allarga la mà a Rajoy per donar-li la benvinguda abans de començar la reunió. Foto: EFE
L'entrevista d'ahir al matí a La Moncloa entre Zapatero i Rajoy va ser la segona reunió més curta de les sis que han mantingut en aquesta legislatura, tot i que feia nou mesos de l'última trobada. Va durar una hora i mitja. Una correcta però tímida i freda encaixada de mans va servir per simbolitzar la fi de la incomunicació entre el president del govern i el líder del PP, després que aquest últim, en seu parlamentària, hagués donat per trencats tots els ponts de diàleg entre el seu partit i l'executiu. Aquesta fredor i la tensió prèvia a la trobada generada per les filtracions sobre una possible reunió entre emissaris del govern espanyol i d'ETA, va quedar palesa davant la premsa no només per la freda encaixada de mans sinó per les compareixences que hi van haver al final de la reunió. I és que per primera vegada en molts anys, el líder del PP no ha comparegut a La Moncloa, sinó que ho ha fet a la seu central del seu partit, al carrer Gènova. A més, en aquestes compareixences una i altra part van oferir versions totalment contraposades sobre el contingut de la trobada. El líder del PP va afirmar que no havia rebut «certeses» del president del govern sobre les condicions que li havia plantejat per arribar a un consens entre el seu partit i el govern. Així, va dir que havia rebut informació de tipus «general» i que no havia percebut cap dada nova que el faci ser «més optimista». Va assegurar que durant la reunió havia fet saber a Zapatero que desitja el consens però que per fer-lo possible hi ha una sèrie de condicions a les quals no pot renunciar: que no deixi participar Batasuna en les pròximes eleccions, que no es formi una mesa de partits i que la fiscalia compleixi la llei. Sobre aquestes demandes, Rajoy va dir que Zapatero no li havia donat cap garantia i que no li havia ni confirmat ni desmentit la suposada reunió entre el govern i ETA. En resposta a les paraules de Rajoy, el govern espanyol, a través de la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va assegurar que el líder del PP té tota la «certesa» que l'executiu compleix la legalitat i va qualificar les condicions imposades per Rajoy d'«innecessàries» i «fictícies» perquè ja les fixa la llei. Així, a la demanda que Batasuna no pugui presentar-se a les eleccions perquè és un partit il·legal, va dir que no és necessari exigir-ho perquè ja ho exigeix la llei. Pel que fa a la mesa de partits, la vicepresidenta va dir que el diàleg polític sempre és positiu entre forces legalitzades i que pot celebrar-se en molts fòrums, però va advertir i deixar clar que les decisions d'abast institucional només es poden adoptar en les institucions.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'altre punt de l'agenda: les reformes institucionals

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.