| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 4 de març de 2024


divendres, 22 de desembre de 2006
>

Mor ajudat per un metge el malalt italià que va obrir el debat sobre l'eutanàsiaEFE. Roma

+ Piergiorgio Welby, prostrat al llit. Foto: EFE

Piergiorgio Welby, malalt de distròfia muscular progressiva que des de fa mesos demanava la suspensió del tractament terapèutic que el mantenia amb vida, en un cas que va generar un gran debat sobre l'eutanàsia a Itàlia, va morir ahir. Tot i que quan es va difondre la notícia no es va informar de les causes de la mort, un metge, Mario Riccio, va confessar poc després que l'havia ajudat a morir en retirar-li el respirador i donar-li el medicament necessari perquè no patís. «Vaig accedir a la seva petició de morir», va declarar Riccio, metge anestesista de l'hospital de Cremona.

La confirmació de la mort de Welby, de 60 anys, la va donar el president del Partit Radical Italià, Marco Panella, que va assegurar que el malalt havia aconseguit el que havia desitjat.

Welby, que des de fa 30 anys tenia una distròfia muscular que l'havia deixat prostrat al llit i connectat a un respirador automàtic, va lluitar durant mesos perquè se li apagués la màquina que el mantenia viu. El seu cas va suscitar a Itàlia un fort debat sobre l'eutanàsia, que divideix les forces polítiques, mentre que el món catòlic s'oposa a aquesta petició.

Welby havia recorregut als tribunals perquè se li suspengués la respiració assistida amb prèvia sedació terapèutica, però la jutgessa del Tribunal Civil de Roma, Angela Salvio, va considerar «inadmissible» el recurs presentat al·legant un buit legal.

Welby es va definir la setmana passada com un home «extenuat i esgotat», que no podia «continuar endavant», segons va dir Panella, que va parlar amb ell per telèfon.

El setembre passat, Welby va enviar un vídeo al president italià, Giorgio Napolitano, en el qual mostrava les seves condicions i demanava el seu dret a decidir lliurement. «Jo estimo la vida. Ara el meu cos ja no és meu. Estic en mans de metges, familiars i assistents. Si fos suís, holandès o belga, em podria estalviar tot això. Però soc italià i aquí no hi ha pietat», va dir.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.