| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 20 de febrer de 2024


dissabte, 16 de desembre de 2006
>

Nadal adverteix que no es pot limitar la velocitat a 80 km/h a totes les vies

La proposta de Medi Ambient per reduir la contaminació rep crítiques de CiU, ecologistes i el RACC

AGÈNCIES. Barcelona
La proposta del Departament de Medi Ambient de reduir la velocitat a la regió metropolitana a 80 quilòmetres per hora per rebaixar la contaminació ja ha rebut les primeres crítiques i matisacions. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va explicar ahir en declaracions a RAC 1 que s'ha d'estudiar de quina manera s'aplicarà el pla. Els ecologistes valoren positivament la intenció de reduir la contaminació però creuen que el projecte és insuficient. El RACC afirma que és de difícil aplicació i CiU reclama que el que cal és descongestionar les vies amb la construcció del quart cinturó.


+ Congestió de trànsit a l'AP-7 al pas per Cerdanyola del Vallès. Foto: GABRIEL MASSANA

El Departament de Medi Ambient ha tret a exposició pública l'avantprojecte del pla d'actuacions que ha de reduir la contaminació atmosfèrica que provoquen el trànsit i l'activitat industrial. Una de les mesures proposades consisteix a reduir la velocitat límit de les vies principals, autopistes i autovies a 80 quilòmetres per hora a tota la regió metropolitana –aquesta mesura afectaria la velocitat, per exemple, de la C-58 fins a Terrassa, l'AP-7 entre Granollers i Martorell i l'A-2 també fins a Martorell, i reduiria la contaminació entre un 15% i un 25%–. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va advertir en una entrevista a RAC 1: «Hem de reduir la velocitat a 80 quilòmetres per hora com a les rondes de Barcelona a tot arreu? No. Ho hem de fer en alguns punts i per algunes circumstàncies.» Fonts del departament van matisar després de l'entrevista que Nadal no s'oposa al projecte de Medi Ambient, hi dóna suport, però que s'ha d'acabar de concretar de quina manera es posa en marxa el pla.

El projecte presentat pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha tingut el rebuig frontal de CiU, que el qualifica de «presa de pèl». Així ho va manifestar ahir el portaveu del grup parlamentari de CiU, Felip Puig, que va valorar que la proposta és un intent de desviar l'atenció respecte a la causa real de la contaminació: «Les grans congestions a què està sotmesa l'àrea metropolitana.» Puig va afegir que la descongestió s'aconseguiria amb infraestructures com ara el quart cinturó. També va dir que el projecte és «un brindis al sol perquè reduir la velocitat no és competència de la Generalitat, sinó que cal modificar el reglament general de circulació, competència del govern espanyol». En aquest sentit, fonts del Ministeri de Foment van explicar que el límit de velocitat el marca la Generalitat encara que les vies siguin de titularitat estatal.

Els ecologistes valoren positivament la intenció de reduir la contaminació però consideren que el projecte és insuficient. L'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), Greenpeace i Ecologistes en Acció insisteixen en la necessitat de reduir el transport privat i apostar pel públic. L'ADENC, a més, assenyala que la reducció de la velocitat tindrà una repercussió molt limitada en l'àrea metropolitana, ja que els vehicles, tot i que a menor velocitat, continuaran circulant per aquestes carreteres i, a sobre, podria haver-hi un augment de la congestió de les vies.

Qui ha donat suport sense reserves al projecte de Baltasar és la presidenta de la comissió de Sostenibilitat, Serveis Urbans i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, que va recordar que la contaminació afecta la salut de les persones. NOTÍCIES RELACIONADES

>El RACC creu que no és la solució

>Nadal adverteix que no es pot limitar la velocitat a 80 km/h a l'àrea metropolitana

>Nadal adverteix que no es pot limitar la velocitat a 80 km/h a l'àrea metropolitana

>Nadal adverteix que no es pot limitar la velocitat a 80 km/h a l'àrea metropolitana

>Nadal adverteix que no es pot limitar la velocitat a 80 km/h a l'àrea metropolitana

>Nadal adverteix que no es pot limitar la velocitat a 80 km/h a l'àrea metropolitana

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.