| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 9 d'agost de 2022


dimarts, 12 de desembre de 2006
>

Esquerra admet 62 baixes de militants com a conseqüència del pacte tripartit

L'entrada massiva de dirigents al govern els obliga a renovar l'executiva, en què Vendrell guanyarà força

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
Un total de 62 militants d'ERC van expressar el seu desacord amb el pacte de govern tancat amb el PSC i ICV-EUiA marxant del partit. Així ho va anunciar ahir la portaveu de la formació, Marina Llansana. Al novembre, ERC va registrar 114 altes i 121 baixes. Però només 62 de les persones que van decidir deixar de pagar la quota van al·legar que ho feien perquè no compartien l'aposta pel govern d'entesa. Es tracta, en paraules de Llansana, d'una xifra «molt inferior» a les «previsions» que havia fet la direcció del partit. El desembarcament massiu d'alts càrrecs al govern, a més, obligarà els republicans a renovar l'executiva. Ho faran dissabte a Reus, en un consell nacional. A partir d'aleshores, Xavier Vendrell prendrà formalment les regnes de la formació.


+ Marina Llansana i Jordi Portabella, a la seu d'Esquerra. Foto: ACN

Com a conseqüència de la constitució del tripartit, Esquerra va perdre el 2003 43 militants. Per això, la cúpula de la formació havia calculat que la decisió de reeditar-lo podria causar moltes més baixes, sobretot tenint en compte que el nombre de militants d'ERC ha superat el llindar dels 10.000. D'aquí que treguin importància a la xifra. De fet, 53 persones més van deixar de pagar la quota al novembre sense explicitar cap «motivació política», però la direcció del partit les comptabilitza per separat de les que sí que es van definir clarament. També hi va haver una baixa per defunció i es van registrar dues altes no acceptades. Tenint en compte que 114 ciutadans es van donar d'alta el mes passat, el còmput final és senzill: Esquerra té 10.005 militants, 720 simpatitzants i 480 amics. El 30 de setembre, els militants sumaven 10.016.

ICV-EUiA, en canvi, no para de créixer: des de la campanya de les eleccions ha registrat 300 nous afiliats i ha arribat als 6.000. Els ecosocialistes preparen ara un acte de rebuda per als nouvinguts. El soci més fort de l'Entesa, el PSC, tenia 24.000 afiliats el 2004, quan es va fer l'últim Congrés del partit. Fonts de la formació van al·legar que no han calculat el nombre d'altes i baixes que han tingut després de l'1 de novembre, però van subratllar que la tendència és mantenir-se. La reedició del tripartit també ha tingut efectes sobre CDC. Convergència va guanyar 315 afiliats en només un mes, i dissabte entregarà els nous carnets de Barcelona. Pel que fa al PP, fonts del partit van assegurar que fan revisions periòdiques i no els consta cap baixa. No obstant això, la direcció tarragonina del PP va demanar ahir a dos regidors de l'Ajuntament de Tarragona que renunciïn als seus càrrecs: els dos regidors es van donar de baixa de la formació després de fer-se públic que Alejandro Fernàndez encapçalaria la llista en les municipals. El còmput del PP és, aproximadament, de 30.000 militants. Ciutadans-Partit de la Ciutadania té 600 afiliats nous i el seu total ascendeix als 3.700. D'altra banda, uns 700 més que es van donar d'alta de la plataforma Ciutadans de Catalunya estan pendents encara de rebre el nou carnet.

L'entrada massiva d'alts càrrecs al govern, a més, també provocarà canvis significatius en l'organigrama d'ERC. Els republicans renovaran l'executiva nacional dissabte vinent. Bona part dels dirigents que han estat o seran nomenats dins d'algun dels departaments que dirigeixen els republicans deixaran els càrrecs, com ara Carme Capdevila, Teresa Aragonès i Antoni Soy. Xavier Vendrell prendrà formalment les regnes del partit i es convertirà en vicesecretari d'acció interna i d'acció electoral; un càrrec que ocupava fins ara Josep Vall, que serà secretari de la formació. Anna Simó substituirà Capdevila com a vicesecretària general d'acció política, i Manel Balcells es mantindrà com a vicesecretari general de coordinació institucional.

ERC - Total: 10.005

Baixes: 121

Altes: 114ICV - Total: 6.000

Altes: 300PSC - No té dades. 24.000 afiliats el 2004

CDC - Total: 51.257

Altes: 315UDC - Total: uns 16.000

No disposa de les altes i baixesPP - Total: 30.000

No disposa de les altes i baixesC's - Total: 3.700

Altes: 600
 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els republicans aspiren a dirigir 200 alcaldies després de les municipals

>ERC admet 62 baixes pel pacte de l'Entesa

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.