| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 17 d'abril de 2024


dijous, 30 de novembre de 2006
>

El dissenyador i els promotors de la campanya del burro català aniran finalment a judici

S'acusen mútuament d'haver incomplert el tracte sobre l'explotació de la imatge

ACN RAMON ESTÉBAN. Barcelona
Els promotors de la popular campanya Planta't el burro –Jaume Sala i Àlex Ferreiro, de Porqueres– i el dissenyador autor de la imatge –Eloi Alegre, de Sant Cugat– es veuran les cares al jutjat el mes de febrer que ve, perquè els primers van denunciar que el segon havia trencat el pacte a què havien arribat sobre l'explotació de la imatge. Ara el dissenyador també acusa els promotors de la campanya d'haver incomplert el tracte. Cada part reclama a l'altra una indemnització de 15.000 euros.


El 2004, quan ja circulaven milers de burros provinents de Porqueres enganxats als vidres i les carrosseries dels cotxes, Alegre va reclamar l'autoria del disseny. Després d'unes negociacions, uns i altres van acordar davant notari que els empresaris del Pla de l'Estany compensarien econòmicament Alegre i que, a partir d'aquell moment, comercialitzarien un burro estèticament diferent. Tots dos compromisos s'han complert (l'ase ja no té serrell ni testicles i la cua no està alçada, per exemple), però el dissenyador sosté, entre altres queixes, que també havien de retirar el burro primigeni de la pàgina web de la campanya i citar el seu nom en aquell lloc, cosa que no s'hauria fet (ahir, però, a www.burrocatala.com només s'hi reproduïa el disseny nou).

Segons va explicar ahir Jaume Sala, des que van arribar a aquell pacte, el dissenyador no ha parat de perseguir-los i amenaçar-los que els denunciaria. També hauria enviat cartes als punts de venda amb la intenció de comercialitzar el burro pel seu compte: «Al final ens en vam cansar i vam denunciar-lo nosaltres a ell, ja que la seva actitud representa el trencament del pacte. Que el jutge decideixi i que d'aquesta manera s'acabi tot aquest enrenou», va dir. Fins i tot es donarien per satisfets –va afegir l'empresari– si haguessin de pagar els 15.000 euros però els deixessin «en pau d'una vegada per totes». En la vista prèvia, feta ahir als Jutjats Mercantils de Barcelona, el judici es va fixar pel 9 de febrer.

Planta't el burro és una «proposta reivindicativa, que pretén lluitar contra el centralisme uniformitzador expressat en símbols com ara el toro o la matrícula espanyola», afirmen els promotors. Si bé la campanya va començar amb els adhesius, a hores d'ara la imatge del burro es comercialitza també en refrescos, clauers, discos, imants, didals, cendrers, tovalloles, estris per al telèfon mòbil i tasses. NOTÍCIES RELACIONADES

>El dissenyador i els promotors del burro català aniran a judici

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.