| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 15 de novembre de 2019


dissabte, 25 de novembre de 2006
>

Mas exigeix a Montilla que s'ocupi de «l'ànima» nacional i no d'una «gestoria»

CiU només pactarà els grans temes quan el tripartit tingui una posició conjunta i demana un ple monogràfic de l'Estatut

ALBERT SEGURA. Barcelona
Artur Mas tem que José Montilla converteixi la Generalitat en una «gestoria» que ja doni per acabada la construcció nacional de Catalunya i ahir va exigir que no oblidi ocupar-se de l'«ànima» del país. El líder de CiU i un altre cop de l'oposició vol també que el desplegament i l'aplicació de l'Estatut es debati al Parlament en un ple monogràfic al gener. Mas va acceptar l'oferta de diàleg que li havia llançat el nou president però posant una condició: CiU només estendrà la mà al tripartit per pactar els grans temes de país quan el PSC, ERC i ICV-EUiA vagin a l'una, tinguin una posició conjunta. «No ens demanin a nosaltres salvar les discrepàncies del govern perquè no és el nostre problema», va avisar Mas, posant d'exemple infraestructures com ara el quart cinturó.


+ Mas torna al seu escó mentre Montilla regira uns papers, ahir. Foto: GABRIEL MASSANA

El cara a cara que els candidats de CiU i del PSC no van fer en la campanya es va veure finalment ahir. Mas va superar el discurs de qüestionar l'autoritat moral de Montilla i la legitimitat del tripartit, però amb la mateixa contundència mostrada en els últims dies va carregar contra el que creu que serà un «govern de suma zero en ambició nacional» i que «no faci gaire soroll i aparqui els temes conflictius» després de l'anterior tripartit, que va titllar de «fàbrica d'abstencionistes».

«Vostè serà president i jo no, dediqui's a aquest edifici, que sigui fort i sòlid, però ocupi's també de l'ànima, perquè un país i un govern no són només edificis i parets mestres, sinó també ànima, emocions, ideals, anhels i somnis compartits», va demanar Mas a Montilla, amb un to respectuós –fins i tot el va arribar a felicitar per tenir «el més alt honor» de ser president. El convergent, això, sí, va retreure al socialista que els anteriors presidents mai s'haurien pres l'Estatut com «l'estació final de trajecte de la construcció nacional» del país ni tampoc «no se'ls hauria acudit mai dir que cal parlar menys de Catalunya i més dels catalans». Montilla va respondre a Mas matisant que l'Estatut «no serà l'estació final de res», perquè les «futures generacions hauran de tenir la possibilitat legitima de fixar-se noves metes».

A l'oposició, els convergents preveuen ser «constructius en les formes i en els grans temes de país, però també contundents i, si fa falta, implacables contra el desgovern, la mediocritat i la falta d'ambició». D'entrada, no volen confiar el desplegament de l'Estatut al tripartit i Mas ja va reclamar ahir que es faci un ple al gener per debatre «amb quins calendaris i de quina manera» caldrà fer-ho Montilla no va respondre si accepta o no el debat monogràfic.
«Vostè serà president i jo no, dediqui's a aquest edifici, que sigui fort i sòlid, però ocupi's també de l'ànima, perquè un país i un govern no són només edificis i parets mestres, sinó també ànima, emocions, ideals, anhels i somnis compartits»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla diu ara que va ser CiU qui va retallar l'Estatut a la Moncloa

>Piqué reclama que la política lingüística canviï i que Catalunya no es cregui un estat

>Els socis de l'Entesa actuaran com un bloc cohesionat al Parlament

>Carod diu que l'aposta per l'Entesa és un intent de repensar el catalanisme

>Saura advoca per «una nova cultura de govern» en què la pluralitat concordi amb l'estabilitat

>El PSC diu que Maragall i Montilla tenen la mateixa Catalunya al cap

>Montilla diu a Rivera que serà bel·ligerant defensant un sol poble

>Tura admet que va plorar «d'emoció» quan va saber que deixaria Interior

>El president Montilla proposa guanyar-se el «respecte» i l'«afecte» dels catalans

>Montilla somrient és elegit president

>Mas repta el nou cap de l'executiu a convocar un debat sobre el desplegament de l'Estatut

>Mas repta el nou cap de l'executiu a convocar un debat sobre el desplegament de l'Estatut

>Mas repta el nou cap de l'executiu a convocar un debat sobre el desplegament de l'Estatut

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.