| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 19 d'octubre de 2019


dissabte, 25 de novembre de 2006
>

Carod diu que l'aposta per l'Entesa és un intent de repensar el catalanisme

Justifica el pacte al·legant que les polítiques del nou govern contribuiran al «patriotisme social»

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
«Havíem de comprometre'ns d'acord amb la nostra ideologia i els nostres objectius polítics.» El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, va dedicar ahir bona part del seu discurs a justificar l'aposta d'ERC per l'Entesa Nacional pel Progrés. Carod va situar el pacte amb el PSC i ICV-EUiA en un intent de posar al dia el catalanisme. El nou executiu s'enfrontarà a un conjunt de «reptes de país» –l'educació, el benestar, la modernització, la cultura i el civisme– i al mateix temps construirà, segons Carod, un «patriotisme social» en què el benestar dels ciutadans serà una part imprescindible de la seva «identitat nacional».


+ Josep-Lluís Carod-Rovira parla amb Artur Mas a l'hemicicle. Foto: GABRIEL MASSANA

El líder dels republicans va erigir la reedició del tripartit com una aposta decidida per la construcció d'un nou catalanisme «obert», «inclusiu» i «adaptat» al segle XXI. Una «estació de destí» que mira cap al futur i no cap al passat, que no es fixa en els cognoms de la gent ni en la llengua que parla a casa seva, i que fa d'«ascensor social» per als ciutadans del país. Sense renegar mai, això sí, «de la tradició del catalanisme». Carod va citar, de fet, Josep Narcís Roca i Farreras com a creador del concepte de «patriotisme social». I va expressar la seva voluntat de «continuar» la tradició de l'esquerra catalana, però fundada sobre unes noves bases i reorientada cap al futur. «El catalanisme d'aquest govern serà de construcció diària i sense complex d'inferioritat», va sentenciar.

El líder del PSC, José Montilla, va decantar-se també per un «catalanisme obert» i «popular», i va insistir en alguns dels punts del programa del nou govern sobre polítiques socials i culturals. Carod va replicar igualment al president de CiU, Artur Mas, que «qualsevol pacte de govern» l'haurien tancat «partits catalanistes», perquè cap de les formacions catalanes «té el monopoli del país».

El futur vicepresident de l'executiu va desgranar bona part de les propostes electorals que Esquerra va anar reiterant al llarg de la campanya electoral i que ara són al programa de l'Entesa, i va posar èmfasi en les polítiques que els republicans posaran en marxa des dels seus departaments. Pel que fa a la cultura i als mitjans de comunicació, va constatar la necessitat de «crear un espai propi de referències culturals». Va defensar, també, la reforma de la llei de la CCRTV.

«Les noves migracions i la

diversitat són per al catalanisme una gran oportunitat nacional, amb desafiaments,

amb riscos, potser amb amenaces, però al cap i a la fi són una oportunitat

extraordinària per repensar-nos i projectar-nos cap al futur». NOTÍCIES RELACIONADES

>Saura advoca per «una nova cultura de govern» en què la pluralitat concordi amb l'estabilitat

>El PSC diu que Maragall i Montilla tenen la mateixa Catalunya al cap

>Montilla diu a Rivera que serà bel·ligerant defensant un sol poble

>Tura admet que va plorar «d'emoció» quan va saber que deixaria Interior

>Montilla, president

>El president Montilla proposa guanyar-se el «respecte» i l'«afecte» dels catalans

>Montilla somrient és elegit president

>Mas exigeix a Montilla que s'ocupi de «l'ànima» nacional i no d'una «gestoria»

>Piqué reclama que la política lingüística canviï i que Catalunya no es cregui un estat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.