| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 20 d'octubre de 2019


dissabte, 25 de novembre de 2006
>

Montilla somrient és elegit presidentla crònica

SALVADOR GARCIA-ARBÓS.


+ A dalt, Montilla i Maragall juguen amb una màquina de fotografiar, davant la mirada de Ridao i De Madre. A sota a l'esquerra, Rivera escolta una pregunta de Carod-Rovira: «De veritat que només parles dues llengües?» I a la dreta, l'esposa de Montilla, Anna Hernàndez. Foto: GABRIEL MASSANA

A tres quarts i cinc de set del vespre Ernest Benach, president del Parlament, va començar a tractar de Molt Honorable Senyor President de la Generalitat José Montilla Aguilera. Aleshores, el caricaturitzat rostre impàvid, la cara de pòquer de Montilla es va trencar. Va marcar un somriure d'orella a orella. Acabat d'elegir 128è president de la Generalitat, va pujar a la tribuna i es va emocionar, malgrat el que deia: «La il·lusió que sento en aquest moment és íntima i compartida, però, més que proclamar-la, serà l'energia que mantindrà viva la meva dedicació al servei dels catalans i les catalanes. Una il·lusió que vull que sigui un estímul més que una exclamació.»

Certament no va fer cap exclamació i amb prou feines cap gesticulació brusca. Perquè no és brusc. És lacònic i discret. Però malgrat això, a la tarda, en el seu debat amb Albert Rivera, de Ciutadans, va clavar dos copets quasi imperceptibles al faristol de la tribuna des d'on parlava per dir que el govern no serà neutral, sinó absolutament bel·ligerant perquè Catalunya sigui un sol poble, «per mantenir la unitat d'aquest poble, en què hi ha gent que parla català i gent que parla castellà».

Per això, com que Montilla és així, té José Zaragoza de secretari d'organització. Zaragoza va ser indiscret al matí, en una tribuna de convidats poc atapeïda, i a la tarda, amb una mica més de gent. I un notable gall pels passadissos, invasor d'espais vitals aliens.

Montilla va estar millor a la tarda contra Rivera que al matí contra Artur Mas i contra Josep Piqué. Ell i Piqué es van respectar. Van fer un debat molt tècnic, de contenció, còmode per a tots dos, d'exministre d'Indústria a exministre d'Indústria. És que segons què a Montilla ja no se li pot dir, té més autoritat moral que qualsevol altre per parlar d'allò que tant havia interessat al PP i als Ciutadans. Per això, el bon moment de Montilla va ser contra Rivera, ciudadano en la primera intervenció i ciutadà, en la segona.

Contra Mas, al matí, Montilla va tenir sort que el líder de CiU va pujar a la tribuna d'oradors exhalant com ressentiment. Montilla el va replicar lent i amb assossec. Va provocar un canvi de ritme, un catenaccio. I Mas es va adaptar al ritme de Montilla. Per això, es van fer propostes constructives i van aflorar conceptes com ara el fair-play i allargar la mà.

Vaig veure com Joaquim Nadal li passava notes, com Miquel Iceta prenia apunts a tota pastilla. I vaig notar que alguna resposta la llegia i també que en podia dir de bones sense abaixar el cap al faristol. Però els florits debats noucentistes s'han acabat.

Són ben finits. NOTÍCIES RELACIONADES

>Mas exigeix a Montilla que s'ocupi de «l'ànima» nacional i no d'una «gestoria»

>Piqué reclama que la política lingüística canviï i que Catalunya no es cregui un estat

>Els socis de l'Entesa actuaran com un bloc cohesionat al Parlament

>Carod diu que l'aposta per l'Entesa és un intent de repensar el catalanisme

>Saura advoca per «una nova cultura de govern» en què la pluralitat concordi amb l'estabilitat

>El PSC diu que Maragall i Montilla tenen la mateixa Catalunya al cap

>Montilla diu a Rivera que serà bel·ligerant defensant un sol poble

>Tura admet que va plorar «d'emoció» quan va saber que deixaria Interior

>Montilla, president

>El president Montilla proposa guanyar-se el «respecte» i l'«afecte» dels catalans

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.