| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 21 de maig de 2024


diumenge, 19 de novembre de 2006
>

Els orígens dels balls de plaçaC.F.. Tarragona

+ Pompili Massa, guanyador del premi Joan Amades. Foto: O.M.

El mestre d'educació musical i estudiós de les danses tradicionals Pompili Massa ha rebut la corona de llorer del premi Joan Amades de cultura popular per un treball sobre els balls de plaça. En el treball El ball de plaça a la Costa de Llevant, intenta explicar els possibles orígens de diversos gèneres de ball que han arribat fins avui per tradició oral, centrant-se en la llenca natural de terra que es coneix com a Costa de Llevant.

L'autor explica que «el que avui dia considerem dansa tradicional és el resultat de diverses superposicions de repertori de ballades que havien estat moda i dels costums socials de cada moment». Pompili Massa hi afegeix que el període històric que va des del final de l'edat mitjana fins a la guerra de la Independència és clau per a la formació d'aquest repertori. «En aquest temps emergeixen uns determinats usos socials, especialment l'ostentació del rang, que determinaran el desenvolupament dels actes socials en els quals es ballava.» Per Pompili Massa, «el ball social popular és el reflex d'aquella societat, avui potser diluït per la llunyania del temps, però encara d'alguna manera present».

L'obra guardonada serà publicada a Edicions l'Agulla. El premi Joan Amades, que enguany arribava a la sisena edició, està guardonat amb 3.000 euros (com a avenç de drets d'autor) i la Musa de Tarragona.

Títol: El ball de plaça a la Costa de Llevant

Autor: Pompili Massa (Mataró, Barcelona)

Premi: Joan Amades de cultura popular

Dotació: 3.000 euros, la Musa de Tarragona i publicació a L'Agulla NOTÍCIES RELACIONADES

>La memòria d'un temps i d'un lloc

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.