| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 22 de maig de 2024


diumenge, 12 de novembre de 2006
>

Homenatge a «lo Teixidor», l'últim representant de la jota ebrenca cantada amb rondalla

Pel 75è aniversari del cantador , s'ha fet un documental

JAVI BUERA. Amposta
El Museu del Montsià va ser la seu ahir d'un homenatge a José Guarch, lo Teixidor, l'últim cantador ebrenc de jotes amb rondalla. En l'acte, al qual van assistir un centenar de persones, es va presentar un documental en honor seu, que mesclava imatges d'actuacions seves i del delta de l'Ebre. Al final, lo Teixidor va cantar una jota que va fer aplaudir tots els assistents.


+ Lo Teixidor canta una jota als presents en el seu homenatge, ahir a Amposta. Foto: JAVI BUERA

«El documental plasma el penúltim trobador, perquè m'agradaria que no fos l'últim, però no és fàcil», aquestes eren les paraules amb què l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, qualificava l'homenatjat ahir, lo Teixidor, l'últim cantador de jotes després de la mort de lo Canalero.

Aprofitant aquest acte d'homenatge, es va presentar un documental en què es poden veure imatges de lo Teixidor en actuacions seves per arreu del delta de l'Ebre i, també, a Barcelona, durant la Setmana de la Poesia. Aquest documental s'ha presentat ara ja que lo Teixidor està a punt de complir 75 anys. De moment, està pendent saber el nombre de còpies en DVD que s'editaran, els llocs on es podran adquirir i el preu, perquè tot just es va acabar d'editar divendres a la nit. Els assistents van quedar contents amb el documental, però el que més somriures i aplaudiments va provocar va ser el parlament de lo Teixidor.AMANT DE LA MÚSICA
Una de les anècdotes més divertides que va explicar el cantador de jotes va ser el fet de reconèixer que li havia costat molt cantar a Barcelona perquè no coneixia gaire la ciutat. «Jo canto perquè m'agrada la música, no perquè m'agradi cantar», va afirmar lo Teixidor, que va sorprendre molts dels assistents. També va destacar el paper de la rondalla que l'acompanya en les actuacions. Tot i aquests moments divertits, lo Teixidor va mostrar el malestar per la precarietat en què es troba la jota: «La jota se'n va en orris i la culpa és dels alcaldes», va dir davant de Roig. I va donar una possible solució per resoldre el problema: «En les festes haurien de posar un ball de jotes i es divertirien tant la gent gran com molts joves a qui també els agraden.» Malgrat tot, però, lo Teixidor va reconèixer que aquest homenatge era «un honor molt gran» per a ell. L'acte d'ahir es va fer en el marc dels actes que ha fet Amposta com a Capital de la Cultura Catalana.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Reportatge de videocreació i DVD

>El concert del premi SGAE de Sardanes es dedica al tarragoní Gil Membrado

>«Lo Teixidor» i Tomàs Gil, homenatjats per les jotes i les sardanes

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.