| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 22 de febrer de 2024


divendres, 10 de novembre de 2006
>

Otegi diu que amb «agressions» com la condemna a De Juana no hi ha procés

Destaca la gravetat de la situació si al pres basc «li passa res» a conseqüència de la vaga de fam

DOLORS BELLÉS.
El coportaveu i membre de la mesa nacional de Batasuna Arnaldo Otegi va advertir ahir al govern espanyol que amb «agressions» com la condemna imposada al pres basc Iñaki de Juana Chaos, de 12 anys i set mesos de presó per dos articles d'opinió, «no hi ha procés». Otegi va destacar la gravetat de la situació que planteja la vaga de fam indefinida iniciada per De Juana Chaos, que ha manifestat que mantindrà la protesta fins al final, en assegurar que repercutirà en el context que viu el País Basc. En aquest punt, es va preguntar de quin procés es podrà parlar si al pres basc «li passa res» a conseqüència de la vaga de fam; és a dir, si mor.


+ Otegi, acompanyat de Permach, durant la roda de premsa que van oferir ahir. Foto: EFE

Otegi considera que amb aquesta sentència «es posa sobre de la taula quina és la vara de mesurar en la justícia espanyola, en el sentit que hi ha eines del passat que són per fer la guerra, per intentar humiliar la gent, que és el que s'han dedicat a fer tota la vida, però que no serveixen per resoldre les coses i això n'és una prova més». El dirigent de l'esquerra independentista basca va reiterar que amb «receptes del passat no es pot construir el present» i va afirmar que «així no hi ha procés». En aquest punt, Otegi va afirmar que, tot i que durant anys les forces polítiques reclamaven a l'esquerra independentista basca una treva d' ETA per resoldre el conflicte basc, «ara ningú pot provar» que amb l'alto el foc decidit per l'organització armada i vigent des de fa més de set mesos «les coses vagin més bé», perquè «no és veritat», va sentenciar Otegi.

En la seva compareixença davant la premsa, el dirigent de l'esquerra independentista basca es va expressar amb gran duresa i va mostrar també una gran fermesa davant la posició adoptada pel govern espanyol. En aquest sentit, va advertir el PSOE que, si vol demostrar que és «més dur i ferm» amb l'esquerra independentista basca que amb el PP i si «manté la posició» d'aquesta última formació, «no hi ha procés». Otegi feia referència així a les declaracions fetes dimecres pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que va dir que no farà «cap pas» fins que quedi acreditada la voluntat «inequívoca» d'ETA d'abandonar la lluita armada.

En aquest sentit, el dirigent de l'esquerra independentista basca va lamentar que la reacció del PSOE davant l'alto el foc permanent adoptat per ETA fa més de set mesos hagi estat «més intransigent» que la que va mantenir en el seu dia el PP, en al·lusió a la treva de 1998, quan el govern de José María Aznar va respondre a la treva d'ETA amb l'apropament de presos de l'organització armada basca. En aquest sentit, Otegi va lamentar que la reacció del PSOE davant l'alto el foc d'ETA hagi estat «més dura» que la que al seu dia va tenir el PP i va afirmar que en un principi l'esquerra independentista basca va creure que el govern de Rodríguez Zapatero «tenia ambició històrica suficient per fer les coses d'una altra manera i per impulsar un tomb en la direcció política de l'Estat espanyol en termes de resolució del conflicte, però per això cal enfrontar-se al PP». En conseqüència, el coportaveu i membre de la mesa nacional de Batasuna va advertir que el que «un no pot fer és fer-se com menys enemic millor del PP, i colpejar l'esquerra independentista basca dia sí i dia també perquè, aleshores, no hi ha procés», va insistir Otegi. En aquest sentit, a més, el dirigent de l'esquerra independentista va acusar el PP de «tenir com a objectiu rebentar el procés de pau per obtenir uns guanys electorals, com van fer amb l'11-M», en al·lusió a l'actitud d'atribuir a ETA els atemptats perpetrats a Madrid amb l'objectiu de treure'n un benefici polític davant la imminent celebració, tres dies més tard, de les eleccions generals. El govern espanyol, va afegir-hi Otegi, «haurà de decidir si vol fer procés o si vol fer cas només a les enquestes i veure si el PP li va guanyant punts en les enquestes electorals». NOTÍCIES RELACIONADES

>«Es podia morir abans»

>Otegi diu que amb «agressions» com la condemna a De Juana no hi ha procés

>Otegi diu que amb «agressions» com la condemna a De Juana no hi ha procés

>Otegi diu que amb «agressions» com la condemna a De Juana no hi ha procés

>Otegi diu que amb «agressions» com la condemna a De Juana no hi ha procés

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.