| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de maig de 2024


diumenge, 5 de novembre de 2006
>

ETA diu que el procés es «podrirà» si el govern estatal no atura la «repressió»

Rubalcaba reitera que les regles del joc «no es canvien ni amb comunicats ni amb xantatges»

L.ARTIGAS.
ETA ha refermat, en l'últim butlletí intern, la seva aposta pel procés i afirma que farà «un nou esforç» en la negociació per «reconduir» un procés que, segons constata, està «bloquejat» per culpa del govern espanyol, del francès, del PSOE i del PNB. ETA, però, deixa clara la importància de la «crisi» que viu el procés i insta l'executiu espanyol a «complir els compromisos que va adoptar per deixar de banda la repressió» i les forces basques a fer «passos visibles» i a «tancar acords» aquesta tardor perquè si no «el procés es podrirà». El govern espanyol va respondre ahir que les «regles de joc» del procés de pau són «inamovibles».


+ El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. Foto: EFE

Després de set mesos d'alto el foc en què el govern espanyol ha fet pocs moviments, ETA ha volgut deixar clar que és el moment que mogui fitxa si no vol que es trenqui el procés. En el número d'octubre de la revista Zutabe (el seu butlletí intern), que ahir va fer públic el diari Gara, reafirma la seva «ferma voluntat de donar una sortida democràtica al conflicte mitjançant la negociació», però «amb la mateixa fermesa» diu que «no acceptarà que el govern espanyol usi tàcticament el procés per imposar un nou frau a Euskal Herria i mantenir la situació d'opressió» sobre el poble basc. «Ho diem clarament: si continuen aquests atacs a Euskal Herria, ETA respondrà», assegura. En aquest sentit, avisa que «l'esquerra abertzale no acceptarà pseudosolucions ni trampes» i reitera que la base de la resolució se sustenta en l'autodeterminació i la territorialitat.

En el vuitè comunicat d'ETA des de l'alto el foc, l'organització terrorista, que més d'una vegada parla de «crisi» i de «bloqueig», culpa de l'actual situació del procés els estats espanyol i francès, així com alguns partits (sobretot el PSOE i el PNB) perquè han deixat passar «un temps preciós» durant el qual «no s'ha fet ni un sol pas visible en el procés democràtic» i «no han cessat les agressions contra Euskal Herria1». ETA acusa el PSOE i el PNB d'haver retardat la creació de la mesa multipartida, de prioritzar els seus interessos partidistes i d'intentar debilitar les posicions de l'esquerra abertzale des que hi ha l'alto el foc.

Per sortir d'aquesta situació, ETA anuncia que farà «un nou esforç en el carril de la negociació que té obert amb el govern d'Espanya», però avisa que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero també «ha de donar una resposta positiva» a dues qüestions: d'una banda, «a la demanda concreta de compliment dels compromisos que va adoptar per deixar de banda la repressió» i, de l'altra, «ha de comprometre's clarament» a respectar «la voluntat dels ciutadans bascos». Pel que fa a les negociacions entre els partits bascos, assenyala que aquesta tardor hi ha d'haver «passos visibles» i «s'haurien de tancar els acords necessaris per al desenvolupament del procés», perquè si no «el procés es trencaria».RESPOSTA DEL GOVERN
El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va respondre a ETA insistint que «les regles del joc són inamovibles i no es canvien ni amb comunicats ni amb xantatges» i va explicar quines eren aquestes regles: «Un requisit és l'absència de violència; una manera de fer les coses que és el diàleg, i un marc per a aquest diàleg del qual no sortirem que és la legalitat vigent.» Rubalcaba va afirmar que «els senyors d'ETA saben perfectament el que hi ha», que el procés de pau «té els seus ritmes» i que el moment actual «és el de fixar les regles en què es pot desenvolupar aquest diàleg».


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Batasuna també reclama decisions

>ETA diu que el procés de pau està en crisi i que es «podrirà» si el govern espanyol no atura «la repressió»

>ETA diu que el procés es «podrirà» si el govern estatal no atura la «repressió»

>ETA diu que el procés de pau es «podrirà» si el govern estatal no atura la «repressió»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.