| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 28 de maig de 2024


diumenge, 29 d'octubre de 2006
>

Agricultura admet que no pot aturar l'escarabat que es menja les palmeres

L'insecte ja s'ha detectat a quatre pobles del Maresme i amenaça la resta de municipis de la costa

TERESA MÁRQUEZ. Mataró
Les palmeres del Maresme estan amenaçades i, de moment, no hi ha solució. Fa poc més d'una setmana es va detectar el primer brot d'una plaga d'escarabat que fins ahir ja s'havia localitzat a tres municipis més: Vilassar de Mar, Cabrils i Santa Susanna. El Departament d'Agricultura ja ha destinat dos equips tècnics a la comarca per rastrejar altres focus infectats i aplicar mesures preventives, malgrat que els exemplars afectats que s'han trobat ja no es poden salvar. L'alerta s'ha fet arribar a tota la comarca, especialment als pobles de costa, perquè controlin les seves arbredes mentre es continuen fent proves per aturar la plaga.+ Imatge de les palmeres del passeig Marítim de Pineda, el primer lloc on es va detectar la plaga de l'escarabat morrut. Foto: T.M.

A Pineda s'han de sacrificar onze exemplars de palmera canària i hi ha moltes probabilitats que siguin el doble. A Vilassar de Mar s'ha trobat un exemplar afectat en una casa particular i els tècnics de l'Ajuntament estan buscant altres arbres infectats als espais públics. Ahir el servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pescar (DARP) va confirmar que s'havien trobat palmeres infectades per l'escarabat morrut a Cabrils i a Santa Susanna. El cap del servei, Josep Maria Vives, va explicar que ara el més urgent és detectar totes les zones en què pugui ser present l'escarabat i aïllar els exemplars afectats. «Les palmeres infectades s'hauran d'arrencar, però no donem l'abast i el que es fa és cobrir amb plàstic la corona de l'arbre per evitar que l'insecte es pugui escampar», assenyala el tècnic. Vives afegeix que quan es troba una palmera malalta es marca una zona d'afectació de fins a cinc quilòmetres. «Per això és tan fàcil que hi hagi arbres infectats pel morrut en altres poblacions de la comarca», apunta.

Les mesures que s'apliquen fins ara estan orientades més a la detecció i destrucció dels exemplars marcats. «Estem treballant en els laboratoris per trobar algun producte que elimini l'escarabat, perquè de moment tampoc té enemics naturals que ens ajudin a controlar la plaga», assegura Josep Maria Vives. Entre les mesures que s'estan provant hi ha injectar insecticides directament al tronc de la palmera o regar el terra de l'arbre amb productes químics que en ser absorbits per les arrels arribin al lloc on fan niu els escarabats.

El tècnic de Sanitat Vegetal assegura que la plaga d'aquest escarabat és la mateixa que es va detectar a la primavera en alguns municipis de Tarragona.

La plaga del morrut a l'Estat espanyol es va detectar el 1995 a Granada i Màlaga. El 2004 va arribar al País Valencià i l'any passat es va constatar una expansió intensa de la plaga, de manera que al País Valencià ja hi ha diversos focus que han obligat a arrencar i destruir moltes palmeres. Una de les zones afectades és el palmerar d'Elx, considerat patrimoni de la humanitat. NOTÍCIES RELACIONADES

>Vermell i amb bec

>Agricultura no pot aturar l'escarabat que es menja les palmeres

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.