Diferents filosofies, la mateixa finalitat: augmentar els ajuts a les famílies. Tots els partits polítics inclouen en el programa electoral un apartat adreçat a les famílies. Tot i ser la part més cridanera durant la campanya, les propostes polítiques no només comprenen l'ampliació dels ajuts econòmics; també fan referència a l'impuls de noves lleis (com ara la de la conciliació de la vida familiar i laboral i la de famílies nombroses), l'ampliació dels permisos de maternitat i paternitat i la millora dels serveis per a col·lectius com ara els discapacitats. En els últims tres anys, el govern ha ampliat les ajudes existents i n'ha creat de noves. Així, entre d'altres, s'han equiparat els ajuts que reben les famílies monoparentals amb fills fins als sis anys amb els de les nombroses (que ja existien) i s'ha posat en marxa un ajut universal per a l'adopció i l'acolliment i prestacions segons la renda per parts, acolliments i adopcions múltiples. Ja existia la prestació per a totes les famílies amb fills menors de tres anys. Benestar també ha posat en marxa programes de suport a les famílies adoptants i acollidores i s'han posat les bases per a la llei de conciliació de la vida laboral i familiar. Tot i això, Catalunya continua endarrerida en la inversió en famílies si es compara amb altres països europeus.
La proposta més cridanera és la de CiU. Basa el gros del programa en el que s'ha anomenat la política del xec. En concret, va ser el candidat a la presidència, Artur Mas, al principi de la campanya, el que va prometre 1.000 euros per nadó nascut o adoptat, cent euros mensuals fins als tres anys per als que vagin a guarderies privades i 4.000 d'anuals fins als sis anys per als que tinguin dos o més germans. La coalició nacionalista preveu invertir entre 220 i 250 milions d'euros. El Partit Popular també aposta pel xec perquè els pares triïn escola bressol i vol ampliar fins als 900 euros anuals les prestacions econòmiques per a les famílies amb menors de sis anys. Els populars fan una proposta concreta més: prestacions econòmiques per a famílies amb infants d'entre 7 i 12 anys i amb adolescents dels 13 als 16 anys.
PSC, ERC i ICV aposten per la continuïtat. És a dir, mantenir les prestacions econòmiques i complementar-les amb altres mesures. Per exemple, el PSC recull al programa incrementar els ajuts a les famílies amb fills en funció de l'IPC anual i impulsar la desgravació fiscal a les famílies per les despeses de contractació de serveis de proximitat adreçats a persones discapacitades o infants. Una altra mesura del PSC que afectaria les famílies amb menys recursos tindrà com a escenari l'escola. Així, prometen ampliar la partida pressupostària per a les beques de menjador per arribar al 15% de la població que ho necessita. La continuïtat d'ERC, que ha dirigit el Departament de Benestar i Família bona part de la legislatura, és més clara. Així, per exemple, volen que els pares amb nens menors de sis anys rebin ajudes econòmiques (ara és fins als tres). L'edat pujaria als 12 anys en el cas de les famílies nombroses i monoparentals. També es proposa crear un carnet de família monoparental i millorar el que ja tenen les famílies nombroses. Entre les propostes d'ERC destaca l'establiment d'una deducció en el tram autonòmic de l'IRPF pel suport a les famílies. Com el PSC i ERC, ICV parla de l'atenció a la diversitat de les famílies. Com a novetat, Iniciativa inclou l'establiment per llei d'una transferència familiar directa (TFD) per als menors de 16 anys, de caràcter universal i finançada per la Generalitat. També es proposa l'ampliació del permís de maternitat a un mínim de 20 setmanes i del permís de paternitat a vuit setmanes. Iniciativa inclou el suport local a les famílies i la millora de l'atenció als infants de fins a tres anys.