| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 7 de juny de 2023


dimarts, 17 d'octubre de 2006
>

La vaca de l'Albera pot extingir-se d'aquí a dos mesos perquè no és rendible

Els propietaris del ramat portaran els animals de l'escorxador si no cobren subvencions

IMMA BOSCH ORIOL MAS. Girona
La vaca de l'Albera, considerada una raça autòctona de Catalunya, està en perill d'extinció perquè els propietaris de l'únic ramat que hi ha a l'Albera han decidit portar-lo a l'escorxador al novembre perquè l'explotació no els és rendible i el DARP no els paga subvencions. Actualment la població de la vaca de l'Albera està formada per poc més de 400 animals i d'aquests en puresa només en queden uns 200 exemplars. Per la seva banda, el DARP, reconeix que la raça s'ha de conservar i assegura que ha afegit una proposta al nou Programa de Desenvolupament Rural perquè «aquestes races autòctones tinguin una ajuda extra».


+ Dues vaques al parc natural de l'Albera. / Foto: MANEL LLADÓ

La Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden) va denunciar ahir que la vaca de l'Albera –la fagina– «està en greu perill» perquè els propietaris del ramat més gran de la zona, de Baussitges, a Espolla, «portaran els animals a l'escorxador al novembre perquè l'explotació no els és rendible». A l'Albera hi ha un altre propietari, a Requesens, però aquest només disposa d'una desena de vaques fagina. «El fet que l'explotació no sigui econòmicament rendible és a causa que el DARP els obliga a aplicar una llei dissenyada per a animals en extensiu, però que no s'adequa al sistema de producció del ramat de la vaca de l'Albera, que viu en règim de quasi total llibertat», diu Joan Budó de l'Iaeden. Budó assegura que si el DARP no tracta de manera oportuna el ramat de la vaca de l'Albera «serà el responsable de la pèrdua d'una raça bovina autòctona de Catalunya». «No veuríem amb mal d'ulls que els donessin un plus de prima com a raça amenaçada», assegura.

La vaca de l'Albera està considerada una raça vacuna diferenciada genèticament i morfològicament i basa la seva alimentació en la vegetació dels boscos i prats. És més petita que la resta de races «i per tant té menys carn» i té un vedell cada dos anys.

Fonts del DARP a Girona diuen que aquesta vaca s'ha de conservar i que per això s'ha fet un conveni de millora amb la Universitat Autònoma que «estudia la raça» perquè no desaparegui. «Tenim clar que s'ha de conservar perquè és un patrimoni genètic universal», segons expliquen. És per això que ha afegit una proposta al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) que encara s'ha d'aprovar a Madrid i després de Brussel·les perquè «aquestes races autòctones tinguin una ajuda». Aquestes mateixes fonts, però, asseguren que l'administració no pot evitar que el propietari dels animals decideixi matar-los però expliquen que si arriba el cas «prendran alguna mesura per evitar que la raça es perdi» com ara comprar-ne alguna o traslladar-ne unes quantes a altres finques o a la facultat.

Ara fa una setmana, representants del DARP i el propietari de la finca de Baussitges, Marc Cerret, es van reunir per parlar de la situació. «Ens van prometre moltes coses, com altres vegades, però no tenim cap solució en concret», diu Cerret. És per això que el propietari de l'explotació ha decidit que si després de les eleccions no obté una solució concreta portarà les vaques a l'escorxador: «El que no podem fer nosaltres és mantenir una raça que no és rendible.» Cerret explica que el 2004 el DARP els va retirar la subvenció que cobraven «i aquests diners –uns 150.000 euros– els hem hagut de posar nosaltres de la butxaca», diu. Assegura que a la finca unes 200 vaques es poden mantenir soles però que 400 com li demanen que tingui perquè no desaparegui la raça, no, i que els ha de donar 40 quilos de menjar extra cada dia. NOTÍCIES RELACIONADES

>La vaca de l'Albera està en perill imminent d'extinció

>La vaca de l'Albera, en greu perill d'extinció

>La vaca de l'Albera, en greu perill d'extinció

>La vaca de l'Albera, en greu perill d'extinció

>La vaca de l'Albera, en greu perill d'extinció

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.