| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 18 de setembre de 2021


dimecres, 11 d'octubre de 2006
>

Ernest Batallé i Campabadal

Creador de l'Associació Bogart's Club, de la fàbrica de gel de Palafrugell i del club Arlequín

JOSEP BOFILL BLANC. Palafrugell

Ha volgut que l'enterressin amb la Casablanca de Humphrey Bogart i ja està descansant a la seva vall dels somnis, al món virtual que va crear: Ben-Yabar. No era un somiatruites, tocava de peus a terra i sovint es presentava com un peculiar Charlot: fer humor, crítica i pedagogia, sempre envoltat pel romanticisme i les sensibilitats més properes. Ernest Batallé i Campabadal, una persona que de ben segur en aquests moments ja està fent petar la xerrada amb el seu actor predilecte, Humphrey Bogart, va néixer a Barcelona el 17 de gener del 1931. Quan tenia vint anys, amb els seus pares es va traslladar a Palafrugell per instal·lar-hi una fàbrica de gel. Per això, per a molts encara, és conegut com l'Ernest del gel. Però aquest home, apassionat del cinema i creatiu innat, a la dècada dels anys seixanta va ser l'artífex d'un dels millors night clubs que van existir en aquella època a la comarca: l'Arlequín. Per aquella sala de ball palafrugellenca van passar els millors grups musicals i cantants. A més, era una sala d'un encant especial, ja que tenia en un sortidor d'aigua, de llums i colors, construït per l'enginyer Carles Buïgas, l'element característic i innovador.

L'Ernest Batallé també va fer incursions en el camp del cinema amateur amb persones que, com ell, sentien devoció pel setè art. Era un líder per arrossegar homes i dones cap a projectes que, en mans d'altres, haurien estat utopies i ell, en canvi, els feia realitat. Així, l'estiu de 1994 arribava el que ha estat la seva última obra i ha durat mentre ell ha viscut: l'Associació Cultural d'Amics del Cinema Bogart's Club. En el decurs d'aquesta dotzena d'anys, embolcallat en uns sopars de Nadal, s'homenatjava persones que, populars o no, s'havien significat al nostre país. Va ser l'instaurador dels guardons Bellíssima Persona. Reconeixement que a una de les primeres persones que es va atorgar va ser al mestre Frederic Sirés, l'autor de La gavina, músic del qual es va fer un bust que l'associació va cedir a l'Ajuntament de Palafrugell i que avui presideix l'entrada del Teatre Municipal. En el decurs dels anys, l'Ernest es va inventar un país idíl·lic: Ben-Yabar. I va ser encara en aquest proppassat Nadal quan va organitzar un sopar multitudinari per fer el lliurament de les Estatuetes de l'Empordà a persones que s'han significat per preservar el nostre país, sobretot l'Empordà, que ell tant s'estimava.

Casat amb M. Dolors Combis i pare de dos fills, les exèquies se celebraran avui, a les 10 del matí, a la parròquia de Sant Martí de Palafrugell.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.