| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 19 de setembre de 2021


dimecres, 4 d'octubre de 2006
>

Llibre valentla columna

JOSEP MURGADES.

Per coincidir, en les seves tesis fonamentals, amb l'últim llibre de Víctor Alexandre, TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya? (Proa), no cal militar en l'independentisme que ell professa. De fet, no cal ser ni catalanista, ni nacionalista ni patriota. (Categories conceptuals totes elles patètiques quan els qui les airegen se les creuen, i profanades si pèrfidament se n'aprofiten, ja bé sigui a efectes laudatoris o condemnatoris.) No. Basta ser català. I ser-ho simplement sense pa a l'ull.

És fàcil comprovar llavors l'espanyolització galopant de referents a la TV i a la ràdio públiques de Catalunya. La destrucció d'un imaginari col·lectiu propi i autòcton en bé de la infiltració subtil d'un de forà i alienant. En virtut del qual es converteix en notícia qualsevol minúcia concernent les Espanyes i s'ignoren fets de molt més pes dins l'àmbit dels innominables Països Catalans. Dels quals altrament se'n posterga en l'espai comunicatiu la llengua a favor de l'espanyola o se la mina amb l'adopció de formes al màxim d'acostades a aquesta.

A banda el lleu defecte de fer-se un pèl massa reiteratiu, el discurs d'Alexandre és tanmateix documentat, contundent, a voltes brillant. N'és un exemple de bon argument el que rebat la pretensió de rebaixar la presència i la qualitat de la llengua en nom de «la realitat del carrer»: oi que tot i fumar-hi lliurement la gent, no per això deixen fer-ho als platós? (p. 172-173). I també és una bona constatació, no per més evident menys útil, la de situar, entre els fundadors avui del partit dels Ciudadanos, antics teòrics del català del barco o catanyol (p. 250-251).

Però com que el glotofàgic poder d'Estat espanyol no en té prou amb aquesta quinta columna, ara és que fa uns dies ha reprès també l'envestida frontal: PSOE i PP han tombat la proposta de potenciar el català a RTVE i el TC ha suspès les competències audiovisuals de la Generalitat. Alexandre: per quan un altre llibre sobre això?Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.