| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 17 de juny de 2021


dilluns, 2 d'octubre de 2006
>

«Bastoestimulina i altres textos», l'últim Domènec Guanséescriptors del camp de tarragona

ANA MARÍA CABALLERO MADRID.

+ Marina Robledo, mereixedora d'un accèssit en el concurs Domènec Guansé. Foto: C.F.

Blastoestimulina és el nom d'una crema per desinfectar pírcings que serveix alhora per encobrir els guanyadors del XXI Concurs Literari Juvenil Domènec Guansé, certamen per a joves escriptors que durant anys s'havia convocat des de Tarragona dins dels Premis Literaris de la nostra ciutat.

Aquesta selecció de narrativa i poesia juvenil ens mostra el treball de sis joves entre 15 i 20 anys, i es tracta d'un recull d'estils i temes diferents per a lectors adolescents, però també per a adults. El diàleg directe i juvenil de la protagonista del primer relat contrasta amb la narrativa fantàstica del segon, la caricatura dels pecats capitals s'aproxima lleument a la morbositat que busquen les tortures de l'últim text, també es pot entreveure paradoxalment dins dels impossibles una espurna d'esperança i, finalment, es poden descobrir sabors íntims a través de la poesia.

L'any 2004, en última convocatòria, hi havia quatre modalitats: prosa i poesia, de 15 a 17 anys i de 18 a 20 anys. Del grup dels més joves, la guanyadora en narrativa va ser la Laura Helmert Grau amb Blastoestimulina, però a causa del nivell dels treballs presentats es van lliurar dos accèssits: a Marina Robledo Robles, per Records perduts, i a Marta Roqueta Fernàndez, per Veritats i mentides sobre set pecats capitals. En el segon grup, l'obra guardonada amb el 1r premi de narrativa va ser Recull d'impossibles de Carme Verdoy Torra, i també li van concedir un accèssit a l'Albert Pijuan Hereu per 3 tortures en 2 actes. En poesia, el 1r premi es va atorgar a Jorgina Busquets Coromines amb la seva Nit Agredolça i en el segon grup el premi de poesia va quedar desert.

Laura Helmert narra a través del curiós eix d'un pírcing la història d'una jove adolescent, els neguits i problemes que l'envolten i l'empenta que té per superar-los. El text es defineix per una escriptura lleugera i directa.

En canvi, Record perduts es caracteritza per una narrativa més poètica. Marina Robledo descriu amb tendresa el paisatge de la Costa da Morte, i els sentiments de la protagonista, víctima d'un conjur que li farà oblidar tots els seus records.

Veritats i mentides sobre set pecats capitals mostra un cercle de connexions entre diversos personatges a través dels pecats capital. Set situacions en què es caricaturitzen la luxúria, l'enveja, la ira, etc., amb la narrativa detallista de Marta Roqueta.

Nit agredolça recull un conjunt de poesies senzilles plenes de sensacions, colors, sabors, metàfores... Jorgina Busquets exhibeix els seus sentiments a través de les paraules i d'una composició plasticovisual.

D'altra banda, Recull d'impossibles està format per quatre contes breus: Dies de Tardor, Matí d'Hivern, Finals de Primavera i Nit d'Estiu. Un joc d'estacions amb què Carme Verdoy ens explica quatre històries molt diferents entre si.

Finalment, l'Albert Pijuan ens relata en 3 tortures en 2 actes un estrany cas de dues germanes siameses que conviuen juntes i una d'elles pateix una malaltia de «deformació multisistemàtica». Lectura amena que enalteix allò més desagradable i macabre.

Aquest volum és l'última empremta que ens deixa el Concurs Literari Juvenil Domènec Guansé, certamen nascut l'any 1978 amb l'afany de promoure l'ús del català entre els més joves en l'àmbit literari, i que l'any 2005 va ser modificat per convertir-se en un premi-beca per a autors tarragonins inèdits. Ajut que, si més no, és molt més complicat per a qui, en un principi, anava destinat el concurs, a nois i noies de 15 a 20 anys d'edat amb interès literari, que potser encara no tenen pensat com fer una novel·la, però sí que els anima veure reconeguts els seus primers relats i poesies.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.