| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de desembre de 2023


divendres, 22 de setembre de 2006
>

Sobre la depuradora de l'Alt MaresmeRAMON MORENO, CAP DE LLISTA D'ICV-EUIA A LES PROPERES ELECCIONS MUNICIPALS DE PINEDA DE MAR I CARLES CUADROS, COORDINADOR D'ICV A PINEDA DE MAR (MARESME)..

La nostra subcomarca arrossega des de fa massa anys la manca d'una depuradora. Tots coneixem les trifulgues generades al voltant de la seva ubicació, i les diferents propostes dels diferents col·lectius ecològics, ciutadans i polítics, i la decisió final presa per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Tots coincidim en el fet que les preferències dels pinedencs es decanten per situar aquesta depuradora al pla de Gràcia, al terme de Santa Susanna, però malauradament, aquesta opció no compta amb el vistiplau de l'Ajuntament veí, i per raons tècniques i econòmiques de l'ACA.

Des que es va elaborar el mapa de grans depuradores a Catalunya fins a l'actualitat han passat quasi 20 anys, i des del moment que es va aprovar el projecte de depuradora per a la nostra comarca, més de 14; durant tot aquest temps l'expedient de la depuradora de l'Alt Maresme ha estat dormint als calaixos de la conselleria de Medi Ambient fins que Salvador Milà (exconseller de Medi Ambient) decideix activar i dur a terme la construcció de la dita depuradora. Arran de les dificultats tècniques i l'alt cost d'explotació del primer projecte (pedrera del Mont-Palau) i que aquesta ubicació havia quedat petita per les necessitats actuals de la comarca, es decideix un nou emplaçament, previst en un principi al pla de Santa Susanna, que ocupa terrenys agrícoles protegits (C-1) i que provoca el rebuig de veïns i pagesos, així com de la plataforma Salvem la riera; a canvi es proposen noves ubicacions (pla de Grau a Malgrat de mar, pla de Gràcia a Santa Susanna i els terrenys adquirits per aquest Ajuntament a Renfe i que es troben repartits entre els municipis de Pineda i Santa Susanna). Després de diversos estudis, tan tècnics com econòmics, o mediambiental, l'ACA, en la persona del seu director (Manel Hernàndez), pren la decisió per tots coneguda d'ubicar-la entre la via del tren i primera línia de mar, emplaçament consensuat entre els alcaldes de Pineda i Santa Susanna, i que ocupa una petita parcel·la de 0,3 Ha al costat de l'actual decantadora, i en sòl agrícola protegit. Des d'ICV-EUiA de Pineda de Mar, volem fer les següents consideracions:

1) Que la depuradora és un bé necessari i urgent per als cinc municipis afectats.

2) Que és gràcies a la voluntat de l'exconseller de Medi Ambient el fet que es desencallés el procés.

3) Que malgrat que seguim creient que l'emplaçament no és l'ideal, és l'únic que possibilita desencallar un problema que dura massa anys.

4) Que han estat les mobilitzacions ciutadanes les que han fet possible que la futura depuradora sigui d'última generació, semisoterrada i amb reserva d'espai per a un futur tractament terciari de les aigües.

5) Que ha estat gràcies al tarannà de l'actual govern que s'ha escoltat i estudiat totes les propostes alternatives, i s'ha optat per la més factible, malgrat que aquesta no agradi a tothom.

6) Finalment, fer palesa la nostra satisfacció per la resolució d'un problema massa temps ajornat i comunicar que el dia 6 d'octubre ICV-EUiA portarà a Pineda de Mar el director de l'ACA Manel Hernàndez per explicar el procés i argumentar les raons de la ubicació de la depuradora.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.