| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 9 de desembre de 2023


dimarts, 5 de setembre de 2006
>

La depuradora de l'Alt Maresme es construirà a la platja i serà semicoberta

L'ACA decideix finalment que Santa Susanna i Pineda comparteixin l'emplaçament de l'equipament

EMMA ANSOLA. Barcelona
L'Agència Catalana de l'Aigua ha pres la decisió salomònica que la nova depuradora que ha de donar servei a cinc poblacions de l'Alt Maresme s'instal·li finalment entre els termes municipals de Pineda i Santa Susanna, entre la via del tren i la primera línia de costa. L'opció encareix en uns 10 milions d'euros, aproximadament, el projecte inicial que l'ACA va presentar al febrer i que situava la planta en sòl agrícola de Pineda, però redueix els costos d'explotació. Una part de la nova planta quedarà coberta sota una duna amb presència vegetal que permetrà donar continuïtat a un futur passeig marítim entre els dos municipis.


La nova proposta guarda semblança amb l'opció que al desembre va proposar l'Ajuntament de Santa Susanna a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), tot i que s'han canviat nombrosos condicionants tècnics, com ara l'emplaçament del pretractament dels fangs que Santa Susanna volia traslladar a la pedrera de Montpalau. Finalment s'ha optat per una solució que integra en una mateixa planta tots els tractaments que han de rebre les aigües brutes de les poblacions de Calella, Malgrat, Palafolls, Pineda i Santa Susanna. A més a més, la proximitat amb l'antiga decantadora permet aprofitar les seves instal·lacions, una condició inviable en la proposta que ha defensat Pineda, i que situava la depuradora al pla de Gràcia, en terme de Santa Susanna. Aquesta opció també va ser descartada per l'ACA ja que és una zona susceptible de guanyar població. L'únic obstacle que haurà d'esquivar aquest nou emplaçament són les vies de tren que separen els dos edificis de la depuradora i que se solucionarà amb la construcció d'un pas sota el ferrocarril.

D'altra banda, la proposta definitiva també redueix l'ocupació de sòl agrícola, que en la primera proposta de l'ACA presentada al febrer es menjava 1,74 hectàrees de conreus. Ara passa a ocupar una pastilla de 0,3 hectàrees agrícoles més pròxima a la costa.

El director de l'ACA, Manel Hernández, es va reunir ahir amb els alcaldes de l'Alt Maresme, amb representants del Consell Comarcal i membres d'entitats veïnals per explicar-los la decisió definitiva amb l'objectiu de no perdre els 14,4 milions d'euros que la Unió Europea ha destinat a la construcció de la nova depuradora, sempre que les obres comencin el 2007 –el cost aproximat d'aquest nou equipament és de 35 milions–. Per això ara s'haurà de demanar a la Unió Europea un canvi en els terminis d'acabament d'obres. Un tràmit que no presenta cap dificultat, segons Hernández, i que serà el pas previ a la redacció d'una nova declaració d'impacte ambiental i, si escau d'un pla especial urbanístic. El director situa l'inici d'obres entre febrer i març del 2007. NOTÍCIES RELACIONADES

>La depuradora de l'Alt Maresme es farà a la platja i sota terra

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.