| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 1 d'agost de 2021


dilluns, 4 de setembre de 2006
>

Una plaga amenaça de mort el palmerar protegit d'Elx

Ja s'han talat més de 3.500 palmeres

E. CASTELLANO. Elx
L'aparició de dues palmeres infectades per la plaga del becut roig o cuc de ferro, ha posat en alerta els responsables de tenir cura del palmerar d'Elx, el més gran de l'Europa occidental, considerat patrimoni de la humanitat per la Unesco. La revifalla d'aquesta plaga arribada fa un any d'Egipte, ha obligat a talar ja més de 3.500 palmeres.


+ Les palmeres infectades van haver de ser destruïdes després del seu estudi. / Foto: ARXIU

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Elx, Emili Doménech, assegura que els exemplars apareguts amb aquest cuc de ferro, són un mal menor perquè es tracta de l'espècie canària i no de la datilera, majoritàriament difosa al terme municipal. No obstant això, els naturistes han alertat sobre el problema que suposarà el fet que l'insecte salte a la varietat autòctona del palmerar històric declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco i ubicat a uns 300 metres del punt en què han estat descobertes les palmeres canàries infectades amb el becut roig.

La presència d'aquest coleòpter, ha obligat a talar més de 3.500 palmeres per les rodalies del palmerar i de la ciutat, després que s'hi detectara la presència del cuc maligne en vuit exemplars situats a la vella caserna de la Guàrdia Civil d'Elx.

L'estació de control Phoenix, situada al palmerar, es troba francament preocupada després que s'haja detectat el revifament d'aquesta plaga que entrà des d'Egipte ara fa un any mitjançant l'importació d'exemplars d'aquesta zona de la Mediterrània i que es tenia per eradicada.

El contagi no desitjat d'aquest cuc de ferro, pot provocar tot un terrabastall econòmic a les comarques meridionals del País Valencià, perquè part d'algunes economies familiars depenen directament d'aquest arbre i dels seus fruïts i branques.

La descoberta ha alarmat els científics que atenen els millors palmerars del sud europeu i aconsellen que l'administració prenga mesures dràstiques i que tanque les importacions de fassers, procedents de qualsevol país africà i també de les illes de Gran Canària. Tot i que no hi ha xifres concretes, la conselleria d'Agricultura de la Generalitat Valenciana considera que a l'Estat espanyol s'importen anualment vora 80.000 exemplars de gran envergadura.

Per a procurar controlar aquest brot, la conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència ha seleccionat dues propostes per a emprar la base científica i tecnològica en la lluita contra la plaga del becut que afecta les palmeres. La primera proposta consisteix a introduir en les palmeres uns sensors de so que detectaran la femella del becut quan haja de dipositar els ous de cria i enviaran un senyal. La segona proposta consisteix a desenvolupar un fong mortal per a l'insecte, però inofensiu per a l'home, la vegetació i els animals. El problema que té ara mateix aquesta proposta és la dificultat que hi ha d'aconseguir un cep que mate el becut, però que siga inofensiu per a la resta d'insectes.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.