| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de desembre de 2023


dijous, 24 d'agost de 2006
>

La depuradora, ara!JOAN CAMPOLIER I MONTSANT, ALCALDE DE SANTA SUSANNA (MARESME)..

Tot fa pensar que estem ja a la recta final perquè l'Alt Maresme gaudeixi d'una depuradora. Ja era hora! S'ha recorregut un camí molt llarg i dificultós, però, afortunadament, s'albira ja una decisió final per tal que Malgrat, Palafolls, Calella, Pineda i Santa Susanna gaudeixin d'un equipament que és indispensable per a una comarca que té el turisme com un dels motors bàsics de la seva economia. [...] Des de Santa Susanna reclamem una EDAR i ens hi hem aplicat a fons des de fa molts anys.

Vivim moments en què massa vegades ens instal·lem en un no sistemàtic i fins i tot ens manca una visió global de país. [...] Tots desitgem les millores que instal·lacions com una depuradora o un abocador puguin representar, però no les volem a casa nostra i sí a casa del veí. Ens manca una visió global. Volem els rèdits, però no les possibles dificultats.

A l'Alt Maresme necessitem una depuradora com el pa que mengem, però fa cinc anys que discutim un emplaçament i quan dos alcaldes ens posem d'acord per posar punt final a un procés desgraciadíssim, encara hi ha grups, associacions i plataformes que critiquen la decisió final. Totes les posicions són legítimes, però cal prendre una decisió final, i cal fer-ho ara. No ho dic perquè sí. Ho afirmo per la necessitat imperiosa que tenim i perquè el 30 de desembre d'enguany s'esgota un termini que és bàsic. Dels fons estructurals europeus tenim una subvenció de 19 milions d'euros i, si no prenem una decisió, la perdem. Se'ns escaparia el tren del progrés i les generacions del futur per a les quals treballem des dels ens locals no ens perdonarien que els responsables polítics d'avui ens inhibíssim de les nostres responsabilitats. Ho dic perquè jo sóc el primer que penso sincerament que no podem deixar l'ACA tota sola en un afer que no és senzill. Els Ajuntaments ens hi hem d'implicar i fer-ho des del consens, el diàleg i la màxima transparència. Seria molt fàcil amagar el cap sota l'ala, però no ens portaria enlloc. No seríem capaços de guanyar el futur. I avui el progrés de l'Alt Maresme va lligat a una depuradora que ens permeti millorar la qualitat de vida.

Al llarg d'anys s'han analitzat diverses alternatives que s'han descartat progressivament des de la Generalitat: la vall del riu Tordera a Malgrat, la pedrera de Montpalau a Pineda, el pla de la Mare de Déu de Gràcia a Santa Susanna, o en sòl agrícola en terme de Pineda.

Davant la situació de paràlisi des de Santa Susanna ens vam moure i visitàrem set plantes depuradores a França. [...] I comencem a treballar des dels serveis tècnics municipals amb un estudi de viabilitat per avaluar i comparar diferents alternatives amb l'objectiu d'assolir la millora del medi receptor i que la implantació del nou sistema de sanejament fou compatible amb els usos actuals i futurs d'aquest tram de la costa. L'emplaçament consensuat per Pineda i Santa Susanna, en els seus termes municipals entre la platja i la via del tren, és el més adequat i ho corroboren tots els estudis: l'indret és el que millor s'adapta a la morfologia del territori ja que es troba al centre de gravetat, car ja hi ha l'antiga instal·lació, i en el punt més baix prop del mar; és l'emplaçament més sostenible i té una disponibilitat immediata de l'assentament atès que els terrenys són públics. Aquesta posició geogràfica ha d'anar lligada a la necessitat d'una depuradora d'alt valor tecnològic, compacta i soterrada pel fet de trobar-se a primera línia de mar, envoltada de zones turístiques, residencials i d'alt valor agrícola com la Plana d'en Llobet, per la qual cosa haurà de garantir l'absència d'impactes visuals, d'olors i sorolls. La implantació d'aquesta infraestructura permetrà tanmateix sumar i assolir l'objectiu de relligar el front costaner i ordenar-lo de Pineda fins a Santa Susanna.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.