| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 8 d'octubre de 2024


dijous, 10 d'agost de 2006
>

Pineda i Santa Susanna acorden acceptar la depuradora, però subterrània i entre la via i la platja

Els alcaldes asseguren que és l'única manera de desencallar el projecte

TERESA MÁRQUEZ. Pineda de Mar
Els alcaldes de Pineda i Santa Susanna, els convergents Joan Morell i Joan Campolier, respectivament, van anunciar ahir un acord pel qual acceptarien compartir la polèmica depuradora de l'Alt Maresme en els seus termes municipals, però subterrània i entre la via del tren i la platja. La proposta es presentarà demà a Medi Ambient perquè sigui avaluada. Pels dos alcaldes, aquesta és l'única manera que es desencalli la construcció d'un equipament aturat des de fa dos anys.



Normes de bon veïnatge, directrius de partit o jugada desesperada a una última carta. Els alcaldes de Pineda i Santa Susanna, enfrontats en més d'una ocasió, han oblidat les diferències i han elaborat una proposta conjunta per desencallar la construcció de la depuradora de l'Alt Maresme. Joan Morell i Joan Campolier han acordat presentar demà en una reunió amb representants de la Generalitat una alternativa a la ubicació defensada per Medi Ambient –semisubterrània en uns terrenys agrícoles de Pineda– i que ha generat un important rebuig social i polític.



A TOCAR DE MAR
La idea és traslladar la planta depuradora –que ha de donar servei a cinc municipis– a l'altre costat de la via del tren i a primeríssima línia de mar. Els alcaldes defensen l'alternativa perquè l'espai és el que millor s'adapta a la morfologia del territori, consideren que és la més sostenible de les proposades fins ara i es tracta de terrenys públics que no caldria expropiar. A canvi, però, reclamen que la depuradora «sigui d'alt valor tecnològic, que no faci ni olor ni soroll i subterrània ja que es trobarà a primera línia de mar, envoltada de zones turístiques, residencials i d'alt valor agrícola».

La iniciativa de Morell i Campolier és més cara que el projecte de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), però en defensen la viabilitat econòmica i ambiental, tant pel fet de construir-se en terrenys públics com pel fet de no necessitar una infraestructura secundària excessiva. Els dos alcaldes mantenen que aquest és un pas endavant i l'únic possible per desencallar un projecte «absolutament imprescindible per a la zona, però que fa dos anys que està encallat per manca de consens en la ubicació final».

Es dóna el cas que els terrenys oferts pels municipis són els mateixos que en el seu moment va posar sobre la taula en solitari l'alcalde de Santa Susanna, perquè part de la zona malgrat ser propietat d'aquest ajuntament es troba en terme municipal de Pineda. Aquella proposta, que incloïa la urbanització superior en un passeig, preveia un cost de 45 milions d'euros, prop del doble del pressupostat en un primer moment per la Generalitat i que aquesta va rebutjar.

Des del canvi de govern a la Generalitat, el projecte de la depuradora de l'Alt Maresme va semblar recuperar embranzida, però en aquest temps l'únic que s'ha fet és anar descartant ubicacions.



JOAN MORELL
alcalde de pineda
«S'ha de resoldre d'una vegada per totes la construcció de l'equipament»


JOAN CAMPOLIER
alcalde de santa susanna
«Ens han de garantir una depuradora sense olors ni sorolls»


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.