| |||||
|
|||||
|
dimarts, 8 d'agost de 2006 > El celler Can Sais recupera la varietat malvasia, heretada de la família, per a un vi blanc semidolç
L'any vinent, el celler vol formar part de la denominació d'origen EmpordàIMMA BOSCH. Vall-llobrega El celler Can Sais, de Vall-llobrega, ha recuperat els vins elaborats amb la varietat malvasia que van heretar de la família i que el va fer conegut arreu de les comarques gironines. El celler va començar la producció al segle XVII i a hores d'ara compta amb 12 hectàrees que pensa anar augmentant: «És que cada any ens quedem sense producció.» Actualment, el celler només té tres vins inclosos dins la DO Catalunya i amb vista a l'any vinent pensa afegir-se a la DO Empordà.
La producció del celler és poca: elabora unes 15.000 ampolles anuals, però la idea dels propietaris, la Marta i en Miquel Arenas, és anar-la augmentant. Disposen d'unes 12 hectàrees de vinyes de les varietats de la nissaga familiar: macabeu, garnatxa blanca i malvasia, per als vins blancs, i carinyena, garnatxa negra i ull de llebre per als negres i han plantat una «miqueta» de merlot «per algun cupatge d'algun vi negre especial». Entre els vins que els mateixos propietaris consideren l'«estrella» del celler hi ha el criança Selecció, un vi negre de guarda «que és el que ha aconseguit més premis en concursos» Brussel·les, Lleó, Madrid, Palamós, Valladolid i quatre a Girona, tots entre els anys 2001 i 2004. Can Sais Selecció, que té un grau alcohòlic de 13,5º, té, però, una producció molt limitada. El Malvasia, un vi blanc semidolç que s'ha elaborat amb varietats heretades de la família que pràcticament s'havien perdut però que la nova generació d'enòlegs està recuperant, també és un dels vins més reconeguts del celler Can Sais. «Hem recuperat la varietat malvasia que utilitzava la família i a partir de ceps antics hem plantat vinyes més joves. El vi Malvasia de Can Sais va ser molt conegut a les comarques gironines perquè només s'elaborava aquí», assegura Marta Arenas. El celler també produeix els vins Blanc Mestral; Negre Mitjorn; Temptació i Negre. En aquests moments, el celler Can Sais només disposa de tres vins dins la denominació d'origen Catalunya, però amb vista a l'any vinent pensa també formar part de la DO Empordà: «Amb els vins de criança no podrà ser perquè hem arribat una mica tard, però amb la resta potser sí.» Les vendes principals de Can Sais es fan al mateix celler perquè es promocionen en mostres que munten en diferents poblacions gironines, però també en botigues especialitzades i en restaurants de les comarques gironines i barcelonines. La família Arenas no té gaire clar quan va ser que la família va començar a elaborar exclusivament el vi. «La història d'aquest petit celler es remunta al segle XVII i sabem que era propietat d'un tal Rafael Sais el cognom Sais va desaparèixer de la família amb el besavi de la Marta i en Miquel Arenas. A més del vi, Rafael Sais també tenia camps d'oliveres i bestiar. Habitualment, al celler, hi treballen tres persones, però el nombre de treballadors augmenta en l'època de la verema «encara que no gaire perquè els camps són petits i les varietats es poden collir esglaonadament», perquè la verema comença a mitjan setembre i no s'acaba fins a mitjan octubre. |
![]()
|