| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 5 de desembre de 2023


dilluns, 24 de juliol de 2006
>

Una tractorada col·lapsa l'N-II per defensar l'espai agrícola on es vol fer la depuradora de l'Alt Maresme

Els pagesos denuncien les agressions constants al sòl agrari de la comarca

LLUÍS MARTÍNEZ. Santa Susanna
Pagesos i veïns han tornat a col·lapsar l'N-II per protestar contra l'emplaçament de la futura depuradora de l'Alt Maresme en una explotació agrícola protegida a tocar del nucli urbà de Pineda. Una caravana de més de mig centenar de tractors van circular a marxa lenta per la carretera acompanyats d'uns 200 veïns, fins als terrenys que hi ha al peu del turó de Gràcia, que veïns i pagesos defensen com a situació alternativa per construir-hi la planta nova, que ha de donar servei a cinc municipis.


+ Tractors i veïns van manifestar-se ahir al matí a l'N-II entre Pineda i Santa Susanna./ Foto: LL.M.

La manifestació va provocar retencions de fins a un quilòmetre a l'N-II, segons fonts policials, i molts vehicles es van desviar per l'interior de Pineda. El sindicat agrari Unió de Pagesos va aconseguir mobilitzar més de mig centenar de tractors de tota la comarca, que a primera hora del matí es van concentrar a Pineda, on es van unir amb els veïns de Bella Mar per protestar contra la decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de situar la depuradora «dels cinc pobles» en una explotació agrària en ple rendiment. El coordinador d'Unió de Pagesos al Maresme, Pep Riera, va criticar que «des dels poders públics s'entenguin les zones agrícoles com una reserva de terreny per ficar-hi el nas quan convingui». A més, va recordar que l'espai on l'ACA ha decidit construir la depuradora és una zona de màxima protecció dins del pla director del sistema costaner. «Si el govern estableix aquest blindatge no és coherent que ara el passi per alt», va afegir-hi.

Tant els pagesos com els veïns de Pineda defensen junts un emplaçament alternatiu, en uns terrenys abandonats a tocar de l'N-II, però dins del terme municipal de Santa Susanna. «El turó de Gràcies és a només 800 metres de l'emplaçament que proposa l'ACA i el canvi no encariria l'obra», va explicar el president de l'associació de veïns de Bella Mar de Pineda. De moment, l'organisme de la Generalitat té previst pronunciar-se en uns dies i presentar els estudis tècnics que ha elaborat d'aquests terrenys per saber si són aptes perquè s'hi construeixi la depuradora.

L'alcalde de Pineda, Joan Morell (CiU), va fer una crida perquè l'Agència Catalana de l'Aigua tingui en compte «el consens que hi ha al territori» per canviar de lloc la infraestructura. «Geogràficament hi caben les 1,5 hectàrees que ha d'ocupar la planta», va dir.MÉS AGRESSIONS A MATARÓ
L'afer de la depuradora, però, és només un exemple de les agressions als espais agraris de la comarca que des de Unió de Pagesos també s'ha volgut denunciar. Segons el coordinador comarcal del sindicat, el sector també és contrari a la construcció de carrils laterals a l'autopista C-32 perquè «destrueix més terres de conreus». De fet, a Mataró, el projecte afecta dues explotacions agrícoles i segons Pep Riera, en aquest cas també hi ha una proposta alternativa. «El que passa és que es tocaria una parcel·la abandonada que un promotor ha adquirit per edificar-hi», va explicar Riera, que considera que la mobilització és «un toc d'atenció» a les administracions que promouen de manera sistemàtica la destrucció del sector agrícola al Maresme.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tractorada a l'Alt Maresme pel sòl agrícola on es farà la depuradora

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.