| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 3 de juliol de 2022


diumenge, 16 de juliol de 2006
>

No hi ha llum al final del túnel de Portbou

No pot ser que per defensar els interessos del municipi, per prendre una decisió que posarà punt final a tants riscos de seguretat viària, l'alcalde sigui tractat de delinqüent i no com a representant del poble

opinió

JOAN MARIA ROIG..

+ L'alcalde de Porbou, anant a declarar a la comissaria pel tema del túnel. Foto: EUDALD PICAS

Els veïns de Portbou estan d'enhorabona. Fa dècades que per sortir del municipi en direcció a Llançà han hagut de fer-ho per la recargolada N-260, una carretera amb centenars de corbes tan interminables com les reivindicacions dels ciutadans perquè es construís un túnel. Aquest estiu, finalment, ja el tenen. Les corbes han quedat enrere i també la inseguretat viària en aquest punt de la xarxa, però no ha estat gens fàcil.

L'obra ha dut setze mesos de retard. Després d'anys i panys reclamant-la, els veïns confiaven que l'estiu de l'any passat ja podrien passar pel túnel. No va ser així, tal com havia assegurat el Ministeri de Foment, i tampoc no es va obrir ni per Nadal del 2005, ni per Setmana Santa, ni al mes d'abril, ni al de maig... malgrat els compromisos de l'administració, que en un altre rampell de prometences va assegurar que per Sant Joan ja estaria inaugurat: mentida.

La nit de Sant Joan, l'alcalde de Portbou va decidir donar resposta a les demandes eternes dels seus ciutadans, i veient que a l'obra només li faltava tallar la cinta, va treure les tanques que n'obstruïen el pas. Aquella nit de Sant Joan, Portbou s'obria a la Costa Brava, s'obria el túnel i se'n veia la llum a l'altra banda. Aquella nit, però, s'ofuscava el futur de l'alcalde, Manuel Flores.

El subdelegat del govern a Girona, Francesc Francisco Busquets, va acusar l'alcalde de vandalisme i li va obrir diligències informatives. De vandalisme, el va acusar, en lloc de determinació per defensar els interessos dels ciutadans. També l'empresa executora de l'obra va denunciar l'alcalde per haver robat el ciment de les balises. Tot plegat va portar Flores a declarar davant la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra com un delinqüent comú. No hi ha dret.

Una vegada més s'ha posat de manifest que els alcaldes estan indefensos completament. No pot ser que per defensar els interessos del municipi, per prendre una decisió que posarà punt final a tants riscos de seguretat viària, per imposar un criteri raonable per sobre de les excuses demoratòries d'altres organismes i institucions responsables de l'obra, i en definitiva, per fer d'alcalde, no pot ser que Manuel Flores sigui tractat de delinqüent i no com a representant del poble.

Tothom entén la decisió que va prendre l'alcalde; tothom que vulgui entendre-la, és clar. Fins i tot el conseller portaveu del govern, Joaquim Nadal, va justificar l'actuació de Flores en una compareixença pública en què també va condemnar-la. L'actuació de Flores és de sentit comú, simplement això. Encara més, aquells que han aprofitat el fet per carregar contra l'alcalde han demostrat poca comprensió i falta de sensibilitat amb els interessos de tot un municipi.

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ja ha expressat el seu malestar per aquest episodi a la Delegació del Govern central a Catalunya i ha demanat que es valorin les conseqüències econòmiques i socials que ha patit Portbou a causa de la inoperància de l'empresa executora.

Cal que mostrem el nostre rebuig per totes aquestes accions que tant de mal fan a la política local i que poden obstaculitzar les vocacions de servei que molts homes i dones del país tenen i que volen aplicar per al benefici de la seva comunitat.

Tothom entén la decisió que va prendre l'alcalde; tothom que vulgui entendre-la, és clar. Fins i tot el conseller portaveu del govern, Joaquim Nadal, va justificar l'actuació de Flores en una compareixença pública en la qual també va condemnar-laAquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.