| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 20 de setembre de 2024


divendres, 14 de juliol de 2006
>

El PSC va suggerir que les eleccions se celebressin en un dia laborable

Mas alerta que fer els comicis l'1-N «trenca la tradició democràtica» i crea «un precedent perillós»

ANNA SERRANO. Barcelona
El PSC va «suggerir» al president de la Generalitat que les eleccions de la tardor es fessin un dia laborable per afavorir la participació. El seu portaveu parlamentari, Miquel Iceta, va negar, però, que hi hagi hagut «pressions» perquè no elegís l'1 de novembre, diada de Tots Sants, per als comicis, com finalment ha fet. Els partits van celebrar que Pasqual Maragall hagi aclarit la incògnita de la data. El líder de CiU, Artur Mas, però, li va retreure que no hagi consultat a ningú a l'hora de canviar la «tradició democràtica» de fer els comicis un diumenge. Des del PP li van demanar «explicacions» i ERC i ICV-EA van reconèixer que és inèdit.


+ Joan Ridao, ahir al Parlament. / Foto: GABRIEL MASSANA

Alguns dirigents del PSC creien que si les eleccions es feien en dia laborable s'afavoriria la participació i van fer arribar els seus «suggeriments» al president de la Generalitat. «No hi va haver pressions», va assegurar Miquel Iceta recordant que era una possibilitat que s'havia estudiat per al referèndum de l'Estatut. Després que Pasqual Maragall anunciés que els comicis seran l'1 de novembre, el portaveu dels socialistes va admetre que és «una data decidida pel President» i no consensuada amb el PSC, que l'hauria sabut «per la seva boca en la declaració» però que veu «bé». Des del PSOE van assegurar que Maragall n'havia informat Rodríguez Zapatero.

Al matí, per tallar les especulacions que va ser el PSC el que dimecres hauria fet fer marxa enrere a Presidència en la confirmació que les eleccions serien per Tots Sants, el primer secretari i precandidat dels socialistes, José Montilla, va fer explícit el suport del partit a la decisió «sigui quina sigui». En un comunicat, recordava que el President «és qui té la potestat de convocar les eleccions i l'únic que pot fixar-ne la data». També al matí, la resta de grups van demanar que s'aclarís el dia. CiU i el PP van apel·lar a «la tradició democràtica» per reclamar que no fos per Tots Sants, ICV-EA va rebutjar la convocatòria en un dia laborable, mentre que ERC reconeixia que tot té «avantatges i inconvenients». Revelada la incògnita, celebraven que les eleccions ja tinguin dia. El president de CiU, Artur Mas, però, va considerar l'elecció de l'1 de novembre un «caprici presidencial» i «una excentricitat més» de Maragall, que pot ser «un precedent perillós», ja que trenca «una tradició democràtica no escrita» de fer els comicis un diumenge i fa que «qualsevol pugui convocar eleccions quan vulgui». El líder del PP hi coincidia. Josep Piqué va veure la determinació com «l'última expressió d'una manera de governar» consistent a «buscar la sorpresa en detriment de la normalitat, serenitat i eficàcia». Va agrair que, «per primer cop», el President hagi pres una decisió «imposant-se al seu partit». Des d'ICV-EA, el portaveu parlamentari, Joan Boada, va dir que Maragall ha fet consultes «a la seva manera, a última hora i amb la decisió presa». El seu homòleg a ERC, Joan Ridao, creu que l'episodi mostra que al govern «no hi havia un colesterol dolent que era Esquerra».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maragall confirma en el ple del Parlament que les eleccions seran l'1 de novembre

>Que guanyi el millor

>Un futur que mira a Europa

>Manel Nadal contradiu Iceta sobre el quart cinturó

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.