| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 14 d'agost de 2022


dijous, 13 de juliol de 2006
>

Cinc grans diàlegs contemporanisFRANCESC ROCA.

En plena guerra d'Espanya, l'Editorial Atena i la Impremta Clarasó de Barcelona van publicar, curosament, amb gràfics i cartogrames, un llibre molt ambiciós del metge, professor i escriptor Antoni Oriol i Anguera: Conceptes 1939. Assaigs (Barcelona, Distribuïdora Llib. Barcino, 1938).

Oriol i Anguera, seguint la tradició dels grans diàlegs renaixentistes, posa en escena, amb un mínim de teatralitat, alguns dels grans pensadors de la modernitat. En el primer diàleg: Albert Einstein, «un ciutadà del segle XX» i Renat Descartes. En el segon diàleg, Carles Darwin i T.H. Morgan, biòleg i premi Nobel. El tercer diàleg, entre genetistes: Oscar Hertwig i Ernest Heckel. El quart diàleg, entre economistes: T.M. Malthus i H. Hauser. En el cinquè: Henry Ford, la producció en sèrie i els alts salaris, i John Ruskin, la bellesa de la producció neoartesana.

El punt d'arrancada d'aquests diàlegs és contundent: dos corrents dominen el panorama, «el materialisme dels ingenus somniadors del segle XIX i l'idealista dels científics del XX. Ni els uns ni els altres encaixen amb el nostre punt de mira, perquè cada un té un tros de la veritat. Però, un tros de la veritat és sempre una mentida». Ara, l'autor és perfectament conscient de les dificultats dels diàlegs que proposa: «Cultivar l'esperit? L'esperit? Això fa tuf d'església. Ara s'estila més la matèria. Allò que és material és pràctic. La matèria existeix, és eficaç. Tota altra cosa és pura fantasia. La gent s'acostuma al canó i acaba per creure que té raó el que guanya. I tot això és darwinisme pur!».

Els diàlegs de Conceptes 1939 no han estat, incomprensiblement, reeditats.

FRANCESC ROCA és professor de Política Econòmica de la UB.

Aquest apartat compta amb la col·laboració de l'Associació Conèixer Catalunya


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'etern estranger

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.