| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 30 de setembre de 2023


dimarts, 4 de juliol de 2006
>

Montilla diu que a Frankfurt no es poden «marginar» els escriptors en castellà

Indústria destina sis milions a ajudar els editors catalans

A. VIVES. Barcelona
El ministre d'Indústria, José Montilla, no és partidari de «marginar» els escriptors catalans que escriuen en castellà a la Fira Internacional de Llibre de Frankfurt 2007, on la cultura catalana és la convidada d'honor. El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat va signar, ahir, un conveni de sis milions amb el conseller Ferran Mascarell per ajudar els editors.


+ El ministre d'Indústria, José Montilla, amb el conseller Ferran Mascarell. / Foto: GABI MASSANA

Montilla no va sorprendre el seu coreligionari de partit, el conseller de Cultura Ferran Mascarell, quan va afirmar que no s'entendria la cultura catalana si es deixàs de banda la creació que es fa en castellà. El candidat dels socialistes considera que Catalunya ha d'aprofitar Frankfurt 2007 per «exhibir orgullosa la seva llengua i alhora fer bandera de la seva realitat basada en la convivència de dues llengües». Montilla va fer aquestes declaracions després de signar amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un conveni de sis milions d'euros per «formar, ajudar a la tecnificació i millorar la presència física de les editorials catalanes a Frankfurt». El ministre va comentar que la signatura del conveni respon a un «doble interès»: per un costat, ajudar que Catalunya exposi la seva cultura a «l'aparador més important que hi ha» i, en segon lloc, «afavorir la internacionalització de les empreses catalanes incentivant les editorials que no van a la fira per manca de recursos». Aquest conveni s'ha d'entendre com «una manera de reforçar l'Espanya plural», va apuntar. El ministre va concretar també que aquest no és el primer cop que el seu departament subvenciona el sector: «Vam ajudar el gremi d'editors d'Espanya a millorar la penetració comercial als Estats Units.»

Mascarell es va referir al suport «notabilíssim» del ministeri que encapçala Montilla per evidenciar el «significatiu reconeixement» de l'executiu de Zapatero a la cultura catalana. El conveni permetrà a l'Institut Ramon Llull traduir a l'anglès i l'alemany obres literàries en català. L'ajut també arribarà a altres obres escrites en castellà, que es traduiran amb el suport de l'Institut Català d'Indústries Culturals. Mascarell es va referir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, a qui ha encomanat l'organització de l'exposició de Frankfurt, per afirmar que «és un dels pocs centres que pot assumir aquest repte en un any».

D'altra banda, ERC va presentar, ahir, una moció en el Parlament per obligar al govern de la Generalitat a limitar la presència dels escriptors catalans a la Fira Internacional de Frankfurt 2007, decantant-se només pels que escriuen en català.Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.