| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 7 de maig de 2025


dijous, 22 de juny de 2006
>

Catalanisme o antifranquisme

Els estudiants es decanten pel «Memorial de greuges» en la prova d'història

opinió JORDI VIDAL.. Catedràtic de ciències socials de l'IES Eugeni d'Ors de Vilafranca

EL PUNT. Barcelona
Història no va tenir sorpreses. Els alumnes que van triar ahir examinar-se d'aquesta assignatura van respirar tranquils quan van veure les dues opcions que havia plantejat la comissió d'experts. Van triar, majoritàriament, un fragment del Memorial de greuges presentat a Alfons XII, del març del 1885, en què havien d'explicar l'evolució del catalanisme. L'altre text era un extracte de la Declaració de la Junta Democràtica d'Espanya, del 1974, sobre la lluita antifranquista entre 1959 i 1975.

Fos l'una o l'altra l'opció triada, els alumnes es van trobar que totes dues ja les havien comentat prèviament a classe. Per tant, les van trobar assequibles, com deien alguns estudiants a la sortida de l'examen. Història era la primera prova del dia, juntament amb filosofia, i estaven encara frescos. Els que van triar el fragment del Memorial de greuges, a banda d'analitzar el seu contingut, van explicar l'evolució del catalanisme des del seu origen fins al 1901. Per algun professor, aquesta opció va ser més fàcil perquè considerava que tenia molt d'interès per als alumnes catalans.

Els que van triar l'opció B es van trobar un fragment de la Declaració de la Junta Democràtica d'Espanya en què, entre altres preguntes, havien d'explicar la lluita antifranquista a l'Estat i a Catalunya entre el 1959 i el 1975. En la taula de conflictivitat social van haver de comentar el desenvolupament del moviment obrer durant el període que va del 1875 al 1914.





OPCIÓ A - Comenteu i contextualitzeu un fragment de Memorial de greuges presentat a Alfons XII.
- Resumiu les idees principals del text i situeu-lo en el seu context històric.
- Indiqueu el significat de la frase: «El que nosaltres volem, Senyor, és que a Espanya s'implanti un sistema regional adequat a les seves condicions actuals», i assenyaleu la importància de Valentí Almirall dins del moviment catalanista del segle XIX.
- Expliqueu l'evolució del catalanisme des del seu origen fins al 1901.

OPCIÓ B - Comenteu i contextualitzeu un fragment de la Declaració de la Junta Democràtica d'Espanya.
- Exposeu quins partits polítics o associacions van impulsar i participar en la creació de la Junta i quins no ho van fer. Expliqueu breument l'evolució ideològica que van tenir els principals partits de l'oposició al franquisme a principis dels anys setanta.
- Expliqueu breument la lluita a Espanya i Catalunya entre 1959 i 1975 esmentant les forces d'oposició i la seva ideologia, fent incidència també en la mobilització obrera i estudiantil.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Els textos són fàcils d'entendre»

>L'oficina de la selectivitat s'oblida d'enviar exàmens a Tarragona i Girona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.
L'Agència de la Qualitat d'Internet