| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 18 de setembre de 2021


dilluns, 19 de juny de 2006
>

Només la meitat dels gironins van anar a votar i tres de cada quatre vots són «sí»

Els partidaris del «no» retreuen l’eufòria del PSC, CiU i d’ICV, que no s’estan d’atacar el sentit negatiu d’ERC i del PP

S.G-A.. Girona
Una mica més de la meitat dels gironins (el 50,72%) van anar a votar i un xic menys de la meitat (el 49,28%) es van quedar a casa. Tres de cada quatre paperetes introduïdes a les urnes eren favorables al «sí», el 19,24%, al «no», i el 6,12 vots, van ser nuls. Representants del PSC, CiU i ICV, partidaris del nou estatut de Catalunya, es van concentrar a l’Hotel Carlemany, base d’operacions de la Generalitat, per celebrar els resultats i criticar el PP i ERC per haver-hi votat en contra. Mentrestant, populars i republicans van retreure l’eufòria dels partidaris del «sí» i van fer una crida a reflexionar sobre els resultats, ja que consideren preocupant que dos de cada tres gironins, entre els abstencionistes i els vots en contra, no hagin donat suport al nou text.


L’Hotel Carlemany, centre de premsa i seu institucional de seguiment de resultats, va ser el punt de concentració dels partidaris del «sí». De seguida a quarts de nou, els principals càrrecs del PSC, alguns de CiU i algun d’ICV s’hi van acostar per fer valoracions. Als d’Esquerra i del PP encara els esperen. Els del «no» s’ho van fer cadascú a casa seva. És el primer en molts anys, probablement de sempre, que dos dels principals partits no es presenten al centre d’operacions de la Generalitat o de l’Estat.

Cap a les nou del vespre la delegada del govern de la Generalitat a Girona, Pia Bosch, va inaugurar les rodes de premsa de valoracions finals: «La jornada electoral a les 835 taules gironines ha funcionat amb normalitat.» Bosch va sortir acompanyada per la consellera de Salut i primera secretària del PSC de les comarques gironines, Marina Geli: «Hi ha hagut una àmplia victòria del ‘sí’ i una clara derrota del ‘no’. Comença una nova etapa per a Girona de més autogovern i de més competències, ens hem de felicitar perquè és l’Estatut de tots els gironins i de totes les gironines.» Aplaudiments.

Després van pujar els de CiU, amb el diputat i president de CDC a les comarques gironines, Eudald Casadesús. Considera que la victòria aclaparadora del ‘sí’ és fruit de la campanya intensa que ha fet el partit, amb 161 actes durant els quinze dies de campanya: «Estem contents per la resposta al nostre esforç. Estem contents perquè a Girona i a les comarques gironines hi ha una participació que supera les europees i el 50 per cent del cens.»LA BATALLA DE GIRONA
Casadesús va voler destacar la derrota d’Esquerra en la batalla de Girona, que havia projectat com a camp de batalla propici per al ‘no’. Casadesús va recordar que Esquerra va fer l’acte central nacional a Girona: «Pensaven fer forat i les coses no els han sortit com volien. A Girona, com diu l’amic Jordi Xuclà, hi ha hagut nacionalisme pràctic: «Això vol dir un salt per a Catalunya, doncs hem de dir que sí.»

De seguida va pujar a la taula d’oradors el tercer tinent d’alcalde de Girona, Joan Olòriz, d’ICV-EUiA, que va recordar el llarg procés d’elaboració i la intensitat dels atacs contra Catalunya des del Partit Popular. Olòriz va pronosticar que aquest estatut evolucionarà com els grans vins, «amb els anys donarà totes les seves potencialitats.» Olòriz espera que els que han votat «no» i els abstencionistes s’afegeixin aviat al bloc estatutari, cosa que veu poc clara: «No tots els enemics de Catalunya han estat vençuts, perquè continuaran fent soroll, però estem en millor posició que ells perquè tenim estatut.»

El diputat cap de llista d’ERC per Girona al Parlament, Pere Vigo, va fer la valoració del resultats: «Ha guanyat el ‘sí’, però la dada més preocupant i significativa és que la meitat dels gironins no han votat, que dos de cada tres gironins han donat l’esquena a aquest estatut, fruit del pacte Mas-Zapatero. Per això, els demanem que es deixin de falses alegries i reflexionin.»

La presidenta del PP gironí, Concepció Veray, va coincidir amb Vigo en l’argumentació: «Dos de cada tres gironins s’han desentès de l’acord o hi han votat en contra. Ha quedat desmentit que hi hagués clamor popular demanant un nou estatut. Ara els partits han de fer una reflexió i analitzar perquè hi ha aquest desprestigi.»

Les comarques gironines són la demarcació amb el percentatge (19,24%) de «no» més baix i amb la proporció (6,12%) de vots en blanc més elevat. NOTÍCIES RELACIONADES

>Setcases, la Vajol i Mieres, als extrems

>Convit «sociovergent» al Carlemany

>Alt Camp 73,72

>Anècdotes d’última hora als col·legis electorals

>Golejada nacionalista

>El «sí» i el «no» es reparteixen homogèniament a les comarques catalanes

>Tarragona lidera el vot negatiu entre les grans ciutats, amb gairebé el 30%

>El 29% dels votants de Miravet diu «no» a l’Estatut

>Un «sí» aclaparador, sense excuses

>Els cecs fan constar en acta que no poden exercir el dret de vot secret

>Canapès postpujolistes

>Els catalans avalen el pacte de l’Estatut però donen un toc d’alerta als polítics

>Maragall fa una crida als partidaris del «no» per «integrar-se en el consens»

>Mas obre la cursa electoral conjurant-se perquè l’Estatut l’apliqui un govern de CiU

>Piqué considera que els impulsors de l’Estatut han fracassat políticament

>Zapatero troba normal la participació i l’«ampli suport»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.