| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 18 de setembre de 2021


dilluns, 19 de juny de 2006
>

Mas obre la cursa electoral conjurant-se perquè l’Estatut l’apliqui un govern de CiU

Duran i Lleida exigeix al PP que no porti la reforma al Constitucional i Madí culpa Maragall i el tripartit de l’alta abstenció

ALBERT SEGURA. Barcelona
Artur Mas va obrir ja ahir la cursa electoral conjurant-se per recuperar la Generalitat perquè sigui CiU qui apliqui l’Estatut aprovat ahir. Alhora que celebrava la victòria «inequívoca» del «sí», el president de CiU va cridar la militància a mobilitzar-se i treballar ja des d’avui perquè el «bon Estatut pugui anar acompanyat d’un bon govern» a la tardor i Catalunya superi «la crisi institucional i de lideratge» que pateix. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va exigir al PP que «no compleixi l’amenaça de dur l’Estatut al Tribunal Constitucional» i que respecti així «el poble de Catalunya, la democràcia i la voluntat expressada a les urnes». El portaveu de CDC, David Madí, va culpar directament de l’alta abstenció Pasqual Maragall i el govern tripartit.


+ «Mas, president!»: brinden Corominas, De Gispert, Duran, Castellà, Madí, Mas, Ortega, Pujol, Macias i Homs Foto: LLUÍS CRUSET

CiU no aturarà la maquinària electoral fins que recuperi el govern en uns comicis encara no convocats. Només dues hores després que els col·legis electorals tanquessin, el president de CiU ja va comprometre’s a «treballar sense descans, a peu de carrer i fins a l’últim minut». «Mas, president!», va respondre a crits el centenar i mig d’incondicionals que feien pinya a l’hotel Majestic i fins i tot Duran i Lleida va brindar perquè això sigui una realitat. Mas, amb posat modest, va respondre que no es tractava de personalitzar, però que Catalunya «mereix un govern que estigui a l’altura de les circumstàncies». De campanya a campanya.

Si algú pensava que seria impossible destriar i saber el «sí» que correspon a CiU, al PSC i a ICV, Duran i Lleida va defensar tot el contrari: «Allà on més força té CiU és on hi ha hagut més participació.» Mas va ser molt més mesurat i, tot i que al llarg de la campanya s’ha venut sense miraments com el campió del «sí», ahir no va atribuir-se tot el mèrit, com a mínim no directament. El líder de CiU va preferir criticar els demèrits del PSC, d’ERC i d’ICV –sense esmentar Maragall– que amb el tripartit «fracassat» han provocat una «crisi institucional i de lideratge» que ha obstaculitzat la reforma.

David Madí, més contundent i directe, va responsabilitzar el tripartit de la «lleugera» –que no baixa– participació: «La crisi institucional no té precedents», va lamentar a les vuit del vespre el pare de la campanya de CiU, en una primera valoració «amb tota prudència demoscòpica». Madí va parlar també –com Duran– de «cues quilomètriques» als accessos de Barcelona per tornar de la platja i de «desmotivació» de l’electorat perquè «la campanya del ‘sí’ a l’Estatut ha estat victoriosa des del primer dia».

Mas va criticar el tripartit, però també va llançar un avís per als navegants del PP: «Que s’ho facin mirar i prenguin nota que el poble de Catalunya no estava disposat a deixar-se prendre aquesta oportunitat.» El secretari general de CiU va anar més enllà i va exigir al PP que «per respecte al poble de Catalunya, a la democràcia i a la voluntat expressada a les urnes» es faci enrere i «no compleixi l’amenaça de dur l’Estatut al Tribunal Constitucional». Duran va defensar la «contundència» del «sí» argumentant que els vots positius superen els que CiU, el PSC i ICV van aconseguir en les últimes catalanes. I per contraatacar el PP, Duran va tirar d’hemeroteca recordant que en el referèndum de l’Estatut de Galícia la participació només va arribar a un 26% i, tot i això, «ara ningú dubta de la seva legitimitat». El mateix passa amb el de la Constitució Europea, que va quedar-se en un 40,9%.ARTUR MAS JOSEP ANTONI DURAN I LLEIDA
president de ciu secretari general de ciu
«En els mesos vinents, la gent de CiU treballarem sense descans, a peu de carrer, i fins a l’últim minut perquè el bon Estatut i el bon país que tenim pugui anar acompanyat d’un bon govern, a partir de la tardor»
«Per respecte al poble de Catalunya, a la democràcia i a la voluntat expressada a les urnes demano al PP que no compleixi l’amenaça de dur l’Estatut al Tribunal Constitucional»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Piqué considera que els impulsors de l’Estatut han fracassat políticament

>Zapatero troba normal la participació i l’«ampli suport»

>ICV-EUiA demana que es renovi el tripartit després del «sí» contundent a l’Estatut

>Montilla valora el «sí» en clau espanyola i el considera una «derrota del PP»

>Carod admet la derrota i fa una crida a reflexionar sobre la baixa participació

>La CGL celebra el «sí» a l’Estatut perquè combat l’homofòbia

>«Sí» amb recança

>Només la meitat dels gironins van anar a votar i tres de cada quatre vots són «sí»

>Setcases, la Vajol i Mieres, als extrems

>Convit «sociovergent» al Carlemany

>Alt Camp 73,72

>Anècdotes d’última hora als col·legis electorals

>Golejada nacionalista

>El «sí» i el «no» es reparteixen homogèniament a les comarques catalanes

>Tarragona lidera el vot negatiu entre les grans ciutats, amb gairebé el 30%

>El 29% dels votants de Miravet diu «no» a l’Estatut

>Un «sí» aclaparador, sense excuses

>Els cecs fan constar en acta que no poden exercir el dret de vot secret

>Canapès postpujolistes

>Els catalans avalen el pacte de l’Estatut però donen un toc d’alerta als polítics

>Maragall fa una crida als partidaris del «no» per «integrar-se en el consens»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.