| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de juliol de 2020


dimecres, 14 de juny de 2006
>

L’eurocambra critica el silenci del CNI sobre les activitats de la CIA a Palma

Xifra en 1.080 els vols secrets de l’agència nord-americana que van fer escala a Europa

DOLORS BELLÉS.
El president de la comissió del Parlament Europeu que investiga les activitats de la CIA a Europa, el portuguès Carlos Coelho, va censurar ahir que «dos mesos» després d’haver demanat la compareixença del director del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) espanyol, Alberto Sáiz, encara no hagi rebut cap resposta. Un fet que Coelho va qualificar de «molt mal exemple». D’altra banda, el ponent de l’informe elaborat per la comissió temporal del Parlament Europeu va xifrar en 1.080 els vols secrets operats directament o indirectament per la CIA que van fer escala en territori europeu entre final del 2001 i final del 2005.


+ Fernández de la Vega, ahir, en roda de premsa al Parlament Europeu a Estrasburg. Foto: EFE
«El responsable dels serveis secrets espanyols és el pitjor exemple, ja que és l’única persona d’aquesta comissió que després de dos mesos no ens ha contestat dient que sí o que no», va criticar el president de la comissió del Parlament Europeu que investiga les activitats de la CIA a Europa, Carlos Coelho, que hi va afegir: «Admeto que ens puguin respondre que no volen parlar amb nosaltres, però l’absència de qualsevol resposta no la puc admetre.» Segons fonts parlamentàries europees, els contactes «informals» per convidar Sáiz a la comissió van començar el febrer passat i Coelho li va fer arribar una «invitació» a l’abril, que no ha estat contestada. Per la seva banda, el ponent de l’informe elaborat per la comissió que investiga la suposada complicitat dels governs europeus amb les activitats de la CIA, Claudio Fava, va xifrar en 1.080 els vols operats directament o indirectament per l’agència nord-americana que van fer escala en territori europeu entre final del 2001 i final del 2005. Prèviament, a la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, que visita el Parlament Europeu per reclamar més implicació de la UE en matèria migratòria, se li va preguntar per la possible compareixença del director del CNI a la comissió de l’eurocambra. En la seva resposta a la pregunta, Fernández de la Vega va recordar la compareixença del ministre d’Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, al Congrés i la disposició del ministre d’anar al Parlament Europeu, i la del secretari d’estat per a la Seguretat i la del director CNI de presentar-se davant el Congrés.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.