| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 4 de juny de 2023


diumenge, 11 de juny de 2006
>

La carta de l’alcalde de Riba-roja d’Ebre
Apreciat alcalde i company,

Tots nosaltres estem dintre d’un mar de controvèrsies que indirectament perjudiquen els nostres pobles.

A la vostra zona de la Terra Alta, aprofitant la presentació de generació d’energia alternativa eòlica, es va crear una plataforma en contra. Avui preval el no pel no, sense cap anàlisi tècnic i menys encara científic.

Algun alcalde de la comarca coneix realment la posició de Riba-roja en tot aquest tràmit. He de comunicar-vos que la plataforma va voler posar-se en contacte amb mi, per la meva posició negociadora amb la línia d’evacuació de l’energia produïda pels vostres parcs, que en aquests moments es troba encallada. No tinc res en contra de la producció d’energia eòlica. Tots coneixeu que Riba-roja és ara com ara la major productora d’energia neta de Catalunya, amb 233,6 MW i una aportació mitjana anual de 14.537 HM3 d’aigua, però existeix un problema que pot ser recuperat si ens posem tots d’acord.

A Riba-roja es tramita una central de cicle combinat que no té res a veure amb ENRON ni amb el transvasament. A propòsit, recordareu que Riba-roja amb el suport dels municipis de l’Ebre va lluitar i evitar el buidatge del pantà, que hauria estat el tret de sortida perquè el transvasament hagués estat autoritzat a Brussel·les com el PP volia, i puc dir-vos que la Plataforma Antitransvasament ni es va pronunciar, i el que és més important, no es va posar en contacte amb Riba-roja per donar-li el seu suport. És per això que actualment no vull cap contacte amb la Plataforma Antieòlica de la Terra Alta, per un principi bàsic que portaré sempre amb mi; els municipis són autònoms i sempre respectaré l’opinió i l’actitud de cadascun d’ells i donaré suport a les seves peticions com sap qui em coneix, però també és cert que us demano reciprocitat.

No puc defensar davant el meu poble que una línia de 220 creui tot el municipi de sud a nord per evacuar l’energia produïda en els vostres parcs, si alhora no es permet la instal·lació del cicle combinat a Riba-roja, amb l’única excusa de la llunyania del consum. No vull obrir un altre front que segurament seria beneficiós per al territori.

Exigir que el consum vingui on està la producció d’energia elèctrica i l’aigua, possiblement en aquest moment no sigui oportú, però no hem de rebutjar que quan estiguin produint a la màxima potència els parcs eòlics de la Terra Alta, el de cicle combinat i la hidràulica de Riba-roja i les nuclears d’Ascó, formem un front comú per solucionar els dèficits industrials que patim, havent servit la nostra energia i la nostra aigua per enriquir altres zones allunyades, al mateix temps que empobria el nostre territori.

Per això vull demanar-vos que els municipis, a través dels seus plens o juntes de govern es posicionin, i prenguin acords de suport a Riba-roja i el seu cicle combinat (que a propòsit mai perjudicaria la Terra Alta, ja que els vents van d’est a oest i viceversa i mai de nord a sud), si pot ser abans de la tercera setmana; em comprometo a informar de la línia d’evacuació dels parcs i a retirar la demanda judicial si els informes rebuts són majoritàriament favorables a Riba-roja. Si fos així, la llicència d’obres podria estar donada a AERTA en el termini d’un mes. Sempre que el vostre informe sigui favorable, AERTA i l’ajuntament signin el conveni i la Generalitat doni el tràmit legal que correspon.

El ple de Riba-roja, per prendre una postura definitiva quant a la línia d’evacuació, serà convocat el dia 28 de juny, per rectificar el no o mantenir-lo; està a les vostres mans. Espero que m’entengueu; tinc l’obligació de defensar els interessos de Riba-roja que alhora són els vostres. El gas és possible si la central es fa. Posteriorment i tots a l’una hem de lluitar pels mateixos interessos. Si produïm 233,6 MW hidràulica Riba-roja, 25 MW aFlix, 850 MW gas Riba-roja, 2.020 MW nuclear Ascó i 540 MW o més a la Terra Alta, podrem reivindicar que produint un total de 3.868 MW volem la indústria equivalent per aconseguir invertir el flux de població de menys a més. Aquest és el futur, no en tenim cap altre, energia per indústria i turisme per oci, oblidar el passat i defensar el futur.

Una abraçada,

José Luis Aparicio Escorza,

alcalde.

Riba-roja d’Ebre, 5 de juny del 2006Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.