| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 21 de juny de 2024


dijous, 8 de juny de 2006
>

Només un 4% dels catalans utilitzen la bicicleta per anar a treballar o estudiar

La Generalitat anuncia que invertirà 17 milions d’euros per afavorir que se’n faci ús com a transport

ROSA DÍAZ. Barcelona
Tres quartes parts dels catalans tenen bicicleta. Es calcula que hi ha, de fet, una mitjana d’1,68 bicicletes per cada llar catalana –en total, 3,5 milions de vehicles– i que la gran majoria de la població d’entre 16 i 74 anys (el 85%) sap anar en bicicleta. Els usuaris d’aquest vehicle són un 42% dels catalans, però només un 4% el veuen com un mitjà de transport i el fan servir cada dia per traslladar-se a la feina o al lloc d’estudis. La Generalitat de Catalunya, que admet que aquest és un vehicle amb futur, té previst invertir 17 milions d’euros en diferents iniciatives a través de les quals vol afavorir que es faci servir com a mitjà de transport.


+ La via verda de la Terra Alta, en una imatge d’arxiu. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ

El I Congrés Català de la Bicicleta va començar ahir amb una pluja de dades sobre l’ús que fan els catalans d’aquest vehicle, atès que es va presentar, com a aperitiu, L’enquesta sobre l’ús de la bicicleta a Catalunya , el primer estudi d’aquestes característiques que es fa. Segons aquest treball, que ha realitzat per encàrrec de la Generalitat l’empresa GESOP, hi ha un contingent d’uns dos-cents mil catalans que cada dia fan servir la bicicleta i un volum d’un milió de catalans que en fan un ús periòdic. La periodicitat, però, pot anar des de més d’un cop a la setmana fins a utilitzar-la només en períodes de vacances.

El treball mostra també que d’entre aquests usuaris habituals, n’hi ha una gran part que la fan servir per passejar (el 28,7%), una altra part que l’usen per fer esport (el 25,4%) i la resta, per anar a la feina (9,8%), a estudiar (9,6%) o per viatjar (4,6% fan cicloturisme). Tant si la utilitzen per al lleure i l’esport com si la consideren un mitjà de transport, la majoria dels catalans (90%) creuen que calen polítiques per fomentar-ne l’ús, ja que pràcticament tothom associa la bicicleta amb la salut i el benestar.

La Generalitat ha assumit que la bicicleta és un vehicle en expansió i ha decidit tirar endavant un pla per «situar Catalunya entre els països més avançats en el seu ús», segons va anunciar ahir el portaveu del govern català i conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. En el marc del I Congrés Català de la Bicicleta, Nadal va esbossar alguns aspectes del pla estratègic, que situa la bicicleta com una eina més de mobilitat en tots els plans urbanístics.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.