| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 3 d'octubre de 2022


dilluns, 5 de juny de 2006
>

Zapatero garanteix que desenvoluparà l’Estatut «sense fer el garrepa»

Maragall defensa que el text «farà història i serà copiat», i Montilla fa una crida a l’electorat d’ERC perquè voti «sí»

LAURA RAHOLA. Lleida
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va comprometre ahir a desenvolupar íntegrament el nou estatut i a complir, punt per punt, traspassos, competències i inversions. «Sense fer el garrepa», és l’expressió que va utilitzar en el míting que ahir va fer el PSC a Lleida i que va aplegar més d’un miler de persones. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, que va rebre dels militants i simpatitzants de Ponent una de les acollides més càlides en aquesta campanya, va predir que l’Estatut «farà història i serà copiat» i el va comparar amb les constitucions francesa i americana. El primer secretari del PSC, José Montilla, va continuar explotant l’estratègia d’enfrontament amb el PP i va fer una crida als votants d’ERC a donar suport al text.


+ José Luis Rodríguez Zapatero, durant la seva intervenció en el míting del PSC, ahir a Lleida. Foto: LAURENT DOMINIQUE EFE

Rodríguez Zapatero va tornar a fer públicament una promesa als catalans sobre l’Estatut: «Faré que Catalunya tingui el que els ciutadans votaran el 18 de juny.» El president espanyol va posar l’accent en un compromís que pot ser la pedra de toc per l’aplicació real del text, tenint en compte que en l’actual Estatut encara hi ha competències que no s’han transferit per la manca de voluntat del govern espanyol. «No farem el garrepa», va assegurar i va recordar que l’Estatut preveu un inversió estatal en infraestructures equivalent al PIB català durant set anys. «Us dono la paraula que es complirà any per any mentre jo sigui al govern», va concloure.

Rodríguez Zapatero, segur de la victòria del «sí», va avançar que el dia 18 brindarà «amb cava català». El president va defensar l’Estatut com el millor reflex de l’«Espanya plural» que vol el PSOE. «El ’sí’», va dir, representa la «Catalunya on hi cap tothom: plural, avançada i democràtica», contraposada a la dels partits del «no». Per això, va demanar als catalans que vagin a votar per Catalunya –per amor propi a Catalunya, va dir–, però també per «fer avançar Espanya».

En la càrrega contra el PP, el president va dir que la dreta «sempre diu que no a les propostes progressistes» i després «s’aprofita dels avenços». Va citar el divorci, els matrimonis d’homosexuals i, especialment, la imatge de Piqué al monument de l’Estatut de Sau. Un text que, va recordar, «Aliança Popular no va votar el 79».

Maragall, que va començar el discurs entre crits de «president, president!» dels militants, va destacar que l’Estatut té un títol de drets i deures en la línia de constitucions històriques «com la francesa i l’americana», i va augurar que el text català també «farà història i serà copiat». Alhora, es va mostrar convençut que en el referèndum el seu govern no rebrà un vot de càstig «com va passar amb la Constitució europea a França». Per la seva banda, Montilla va dir que l’Estatut té l’empremta de l’esquerra –inclosa ERC, va remarcar– i va llançar un missatge a l’electorat d’Esquerra: «Des del PSC convoquem a tots els que des del progressisme i el catalanisme volen donar un pas endavant pel ‘sí’.» NOTÍCIES RELACIONADES

>Les estratègies del PP amb l’Estatut

>«No ens hem llegit l’Estatut»

>La plataforma Diguem No reclama l’autodeterminació en el míting de Zapatero

>Més poder

>Benach dóna suport a les seleccions catalanes, no reconegudes en el text

>ERC alerta que, en set anys, l’Estat espremerà Catalunya com «una llimona»

>Retreu al PNB que doni suport a un text que no vol per a Euskadi

>Saura admet que la marxa de Carod-Rovira va ser negativa per al tripartit

>Saura insta als treballadors a votar per un estatut amb més drets laborals

>Duran alerta que és el tripartit i no l’Estatut qui amenaça la família

>«La Chaaampioooons»

>CiU denuncia atacs de partidaris del «no» contra les seves seus i demana a ERC que els condemni

>El PSC està convençut que hi ha «majories silencioses» a favor de l’Estatut

>El votant més difícil de convèncer

>La campanya

>Campanya de primàries

>Immersió a la «Catalunya real»

>Piqué troba «normal» que Rajoy i Zapatero s’impliquin intensament en la campanya

>La moral de l’Estatut

>Eines per garantir els drets

>Hem d’anar més lluny

>Un molt bon estatut

>És contrari a les meves creences

>Més grossa que la d’en Trillo

>La crisi del tres per cent torna a trencar la unitat

>Maragall navega a secà i fa català a Alonso

>«Sí» al pont

>Típics i tòpics

>El PP a la finca de Mas Duran

>Zapatero promet lleialtat en l’aplicació de l’Estatut

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.